Зростає європейський профіцит цукру

Зростає європейський профіцит цукру

У 2017/2018 МР профіцит цукру в ЄС складе 5,153 млн т. Про це заявив представник Міжнародної організації по цукру Сергій Гудошніков під час II Міжнародного конгресу виробників і переробників цукрових буряків Sugar World 2018.

Якщо розглядати показник в 5,15 млн т через призму європейського ринку, то це 25% від рівня виробництва цукрових заводів в Європі.

Однак, за оцінками Марини Сідак, представниці компанії «SUCDEN», ситуація вирівняється вже в наступному сезоні — у 2018/2019 МР в ЄС очікується скорочення показників виробництва цукру до 18,3 млн т, або на 6,6% у порівнянні з 2017/2018 маркетинговим роком.

В цілому, Єврокомісія очікує наступні показники балансу цукру в ЄС у 2017/2018 році в млн т: виробництво — 20,58, залишки на початок періоду — 2,17, імпорт — 1,86, споживання — 17,65, експорт — 4, 80, імпорт — 0,17, залишки на кінець періоду — 2,18.

В Україні за сезон цукроваріння 2017/2018 маркетингового року вироблено 2,160 млн тонн цукру (в минулому сезоні — 2,008 тис. тонн), працювали 46 цукрових заводів (у минулому сезоні — 42).

Потреба внутрішнього ринку становить близько 1,5 млн тонн.

У вересні-січні 2017/2018 МР було експортовано 250 тис. тонн українського цукру (61% до вересня-січня 2016/2017 МР); Тарифна квота на 2018 рік на експорт цукру в країни ЄС (20070 тонн) використана на 6%, експортовано 1,199 тис. тонн (станом на 05.03.2018).

«Щоб досягнення були не гірше світових, нам потрібно більше високоякісних заводів і найкраще обладнання» — зазначив Василь Харченко, директор з виробництва ТОВ «Пейзаж».

Довідка

За оцінками європейських експертів, до 2020 р. виробництво цукру в ЄС в порівнянні з 2016/2017 р. скоротиться на 1 млн т — до 19,5 млн т. Рівень споживання практично не зміниться і складе 18,3 млн т. Експорт стане менше на 0,4 млн т. Показники імпорту збережуть рівень 2016/2017 року — 1,4 млн т. У жовтні 2017 року ЄС були скасовані квоти національного виробництва цукру (13,5 млн т) і ізоглюкози (720,000 т). На європейському ринку, як і раніше, діють схеми загального сільгоспсубсидування без прив’язки до конкретного продукту. Імпортні мита і тарифи складають EUR339/т сирцю і EUR419/т білого цукру.