Загальний експорт ягід разом з «дикоросами» з України до 2020 року може скласти 57 тис. тонн.
Такий прогноз дає економіст інвестиційного відділу Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак. Згідно з його доповіддю в ході конгресу Global Berry, що проходив в Роттердамі, і опублікованого на Facebook-сторінці Української плодоовочевої асоціації (УПОА), експорт культивованих м’яких ягід до 2020 року, ймовірно, досягне 40 тис. тонн, а загальний експорт ягід разом з «дикоросами » – 57 тис. тонн.
«Частка свіжих ягід в структурі експорту культивованих ягід (тобто всіх ягід без «дикоросів») досягне 40-44% за обсягами і перевищить 60% – за вартістю», – зазначив експерт.
Український експорт культивованої лохини до кінця 2020 року може досягти 8 тис. тонн. При цьому, за прогнозами Ярмака, експортний обсяг дикої лохини скоротиться до 15 тис. тонн.
Згідно з даними експерта, за чотири роки Україна збільшила експорт культивованих ягід в 19 разів (без урахування «дикоросів»), експорт свіжих ягід зріс в 17 разів. «По-перше, втрата російського ринку стимулювала українських фермерів шукати більш прибуткові ніші. По-друге, зменшення доходів населення також змусило багатьох людей шукати способи заробити більше грошей – і звернути увагу на вирощування ягід. По-третє, українські збирачі ягід, які перебували на заробітках в Польщі, отримали там великий досвід, і з поверненням в Україну багато хто почав свій невеликий бізнес», – пояснив причини зростання експерт.
Найбільш стрімко, згідно з доповіддю, зростає частка малини – з 7% в 2014 році до 29% в 2017. У структурі експорту культивованих ягід частка малини досягла майже 60% (без урахування «дикоросів»).