Сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) не є обов’язковою.
Згідно із законодавством, НАССР необхідно впроваджувати на підприємствах з виробництва харчових продуктів, проте ніяких вимог щодо отримання сертифіката НАССР не передбачено. Про це заявив директор департаменту безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини Держпродпотребслужби Борис Кобаль, пише UBR.
За його словами, згідно з вимогами закону «Про основні засади та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів», повинен існувати прозорий механізм надання державних гарантій безпеки і якості харчових продуктів, а також наявність державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних процедур.
Так, одною з обов’язкових умов для оператора ринку харчових продуктів є система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Дана система покликана ідентифікувати і контролювати небезпечні фактори, що впливають на безпеку харчових продуктів.
«Підприємства повинні впроваджувати дану систему відповідно до строків, встановлених законодавством. Держпродпотребслужба має повноваження перевіряти бізнес на предмет наявності НАССР. У разі її відсутності передбачені санкції», – додав Кобаль, підкресливши, що наявність самого сертифіката НАССР не обов’язкова.