В Україні впроваджуються європейські стандарти виробництва безпечної молочної продукції

В Україні впроваджуються європейські стандарти виробництва безпечної молочної продукції

В Україні впроваджуються європейські стандарти виробництва безпечної молочної продукції

 В Україні простежується тенденція поставок молока на переробку переважно з середніх або малих ферм.  

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час відвідування «Дубномолоко», пише Рівненська ОДА.

«Сюди необхідно возити споживачів на екскурсію. Тут відразу позбавляєшся одного з популярних негативних міфів, нібито в Україні виробляють неякісну молочну продукцію. Насправді це не відповідає дійсності. Тут сучасні технології, високий рівень організації праці, повна автоматизація – від постачання молока до виходу продукту», – каже Ольга Трофімцева.

Реконструкція підприємства у сучасну сироварню відбулася у 2007 році. Закупили новітнє обладнання європейських фірм. Нині усі етапи технологічних процесів повністю автоматизовані та стандартизовані. Підприємство випускає 25 видів сирів – 12 твердих та 15 плавлених. Їх споживають в Україні. А також сир, виготовлений в Дубно, експортується  в Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Молдова, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати.

Має підприємство й міжнародну сертифікацію, тому може постачати продукцію в ЄС.

«Молоко, яке доставляється на підприємство, спочатку проходить ретельний лабораторний контроль. І лише, пройшовши жорсткі вимоги щодо якості, сировина потрапляє на переробку. Вариться сир у спеціальних котлах, далі формується, пресується  і йде на соління, потім дозріває», – детально пояснює директор з виробництва ПрАТ «Дубномолоко» Наталія Шкаравецька.

Нині потужності підприємства – переробка 1350 тонн молока в місяць.

Втім, відмінний продукт може бути виготовлений виключно із якісної сировини. Дубенські сировари кажуть, що закуповують молоко у населення все менше і менше. Надають перевагу фермерським господарствам. Таким чином, сировина на переробку потрапляє, минаючи «контакт з руками».

«Частка постачання 2-гокласу молока, так званого «бабусиного» або ж «coca-cola-milk»,  на переробні підприємства значно зменшилася. В Україні намічається тенденція постачання молока на переробку саме з малих або середніх ферм. Вони мають належне обладнання, тому на них відсутня «ручна дойка» тварин», – пояснила Ольга Трофімцева.

По суті, в Україні вже відбувається впровадження європейських стандартів для виробництва безпечної молочної продукції. Тому те, що люди кажуть: «відмова від 2 класу молока на підприємствах – вимога ЄС» – це виключно міф.

«Використання на виробництві молока екстра або рівня 1-гоґатунку – це нові стандарти, якість та безпечність. Його можуть виробляти фермерські дрібні та середні господарства, а також кооперативи. Людям необхідно об’єднуватися, закуповувати обладнання та підвищувати якість продукції. На це нинішнього року держава виділила безпрецедентні гроші – 6,3 мільярди», – зазначила Ольга Трофімцева.