У 2017 році Україна побила рекорди попередніх років з імпорту пальмової та кокосової олії.
Про це в своєму блозі написала професор кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко, передає УНН.
За її словами, собівартість пальмової та кокосової олій досить низька за рахунок високої продуктивності. Тому, шляхом використання цих олій, вітчизняні виробники здешевлюють кінцевий продукт.
«Їх ціна мінімум в 5-10 разів нижче, ніж, наприклад, соняшникової або ріпакової олій. Якщо порівнювати з молочним жиром, то олії тропічних культур дешевше у сто разів», — розповіла вона.
У світлі цього, заборона на використання пальмової олії в продуктах харчування призведе до їх подорожчання, підкреслила Сидоренко.
«Чи можна в зв’язку з цим очікувати зростання цін на продукти харчування в разі введення заборони? Однозначно! Спред — продукт, виготовлений на основі рослинних жирів, зараз може коштувати 10 грн, а ціни вершкового масла стартують не менше ніж з 40 грн», — зазначила експерт.