Обсяг споживання риби в Україні становить близько 14 кг на людину в рік, що на 6 кг менше рекомендованої Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) норми, повідомив генеральний директор асоціації «Українських імпортерів риби і морепродуктів» Дмитро Загуменний.
«При чисельності населення в Україні 35 млн чоловік на кожного українця припадає в середньому 9-14 кг риби на рік. У світі ж цей показник перевалив 20 кг на людину в рік», — сказав він на прес-конференції в агенції «Інтерфакс-Україна» у вівторок.
При цьому, за його словами, в Японії цей показник досягає 65 кг, в країнах Північної Америки — 24 кг, ЄС — 21 кг; постійно зростає споживання риби в Китаї.
«Українці споживають дуже мало риби. Останні 30 років у світі простежується стійке зростання споживання риби. При аналізі показників імпорту за останні три роки створюється враження, що йде зростання. Однак, з огляду на показники 2013 року, можна сказати, що це відновлення ринку. У зв’язку з девальвацією валюти в 2014-15 рр. багато українців були змушені відмовитися від споживання риби і рибної продукції або ж перейти в більш доступний сегмент», — пояснив експерт.
За його даними, з урахуванням обсягу рибної продукції власного вилову (180 тис. тонн, офіційно — 90 тис. тонн) загальний обсяг рибного ринку в Україні в 2017 році склав близько 500 тис. тонн. При цьому експерт зазначив, що на рибну продукцію припадає левова частка українського імпорту. Риба імпортується в Україну більш ніж з 60 країн, основними імпортерами є Норвегія, Ісландія і США. В цілому імпорт риби в Україні в 2017 році склав 320 тис. тТонн на суму 500 млн доларів, перевищивши торішній показник (300 тис. тонн на 460 млн доларів).
Аташе з питань сільського господарства посольства США в Україні Олександр Тарасевич уточнив, що в 2017 році з США було імпортовано 31 тис. тонн рибної продукції. Найбільш імпортованої рибою з США є хек, його наздоганяє минтай.
«Споживчі переваги українців дуже повільно змінюються. Залишаються традиційні види риби — минтай, оселедець, хек, лосось. На цьому ринку дуже жорстка прив’язка до доходів населення: коли доходи падають, то і споживання риби знижується. Девальвація змушує українців переходити м’ясо, і більше того — на дешеве м’ясо; в раціоні починає переважати курка (більше 50%)», — прокоментував поточну ситуацію на ринку Тарасевич.