Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин і натуральних медових напоїв».
З набранням чинності закону, винороби позбудуться необхідності отримувати майже 160 дозвільних документів для отримання ліцензії на виробництво, пише УкрАгроКонсалт.
Раніше через бюрократію в Україні таку ліцензію винороби могли отримувати роками. При цьому вимоги для отримання ліцензії були однаковими як для великих лікеро-горілчаних заводів, так і для малих виноробних підприємств.
Тепер, для запуску дрібного виноробного підприємства, яке не передбачає використання спирту, досить надати декларацію по матеріально-технічній базі виробництва, а також договір з акредитованою лабораторією.
Водночас для малих виноробів передбачено обмеження: вони повинні виробляти не більше 10 тис. декалітрів на рік і обов’язково використовувати власні, а не придбані виноматеріали.
Очікується, що ухвалення закону призведе до збільшення кількості малих винних льохів, детінізації та легалізації виробництва вина, зростання експорту і збільшення робочих місць в сільській місцевості.
Автори проекту також розраховують, що збільшення кількості малих винних погребів призведе до збільшення надходжень до бюджету.