Серед українських фермерів повертається мода на смородину

Серед українських фермерів повертається мода на смородину

Доступний посадковий матеріал зіграв злий жарт з українськими фермерами в 2010-2013 роках, саме тоді смородина була фаворитом серед інших ягід.

Серед українських фермерів повертається мода на смородину

Доступний посадковий матеріал зіграв злий жарт з українськими фермерами в 2010-2013 роках, саме тоді смородина була фаворитом серед інших ягід. 

Ціни в той час були більш ніж привабливі, і в бізнес увійшло багато непрофесіоналів, які швидко отримали розчарування. Про це повідомили в Інституті садівництва НААН.

Швидка смородинова експансія проходила без належної підготовки грунту, нерідко — без кваліфікованого персоналу, з недотриманням агротехнології та інфраструктури, не встигала за розвитком виробництва. Наслідком стала низька продуктивність плантацій і швидке старіння насаджень. Такі плантації балансували на межі рентабельності, а частина просто була збитковою. Тому в останні 2 роки значну частину насаджень було викорчувано.

Втім, саме зараз час згадати і потужний потенціал України в вирощуванні чорної і червоної смородини. Станом на початок квітня чорна смородина залишається найбільш доступною за ціною замороженої ягодою: українські переробні підприємства закуповують її по 18-20 грн/кг.

Для порівняння, заморожена вишня, яку переробники дуже часто замінюють чорною смородиною, сьогодні варта 85-90 грн/кг.