Для України дозвіл на експорт продукції в Європейський союз дозволить значно збільшити постачання на ринок країн Азії, Африки і Латинської Америки, оскільки в ЄС діють високі стандарти якості та безпеки харчових продуктів, яким довіряють.
Про це заявив заступник директора департаменту, начальник управління державного контролю департаменту безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Микола Білоус, повідомила прес-служба уряду України.
Згідно з повідомленням, на сьогодні право експорту в ЄС мають 290 українських підприємств, з яких 110 є виробниками харчових продуктів, зокрема м’яса птиці, яєць, молока, молочних продуктів, а також 180 підприємств-виробників нехарчових продуктів тваринного походження.
За словами Білоуса, в даний час проходить процес гармонізації законодавства України з нормами ЄС. Так, в кінці 2017 прийнятий Закон «Про безпеку та гігієну кормів», а в квітні ц.р. набув чинності Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
«Ухвалення закону про контроль відбувається в рамках поступового переходу України до міжнародних норм і стандартів щодо харчових продуктів, що дозволить забезпечити споживачів безпечними та якісними продуктами і вийти на нові ринки збуту, пропонуючи більш якісні товари і стаючи більш конкурентоспроможними на міжнародному рівні», — підкреслив він.