Втрати озимих культур в поточному сезоні складають лише 0,6%

Втрати озимих культур в поточному сезоні складають лише 0,6%

Втрати озимих культур в поточному виробничому сезоні становлять лише 5 тис.га озимого ріпаку або 0,6% з 864 тис. га посівів і 0,1 тис. га озимої пшениці або тільки 0,002 % з 5943 тис. га, інші озимі культури не зазнали втрат в результаті перезимування.

Втрати озимих культур в поточному виробничому сезоні становлять лише 5 тис.га озимого ріпаку або 0,6% з 864 тис. га посівів і 0,1 тис. га озимої пшениці або тільки 0,002 % з 5943 тис. га, інші озимі культури не зазнали втрат в результаті перезимування.

Про це свідчать дані Міністерства аграрної політики та продовольства України, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

«Це найнижчі втрати озимих культур за всю історію незалежності України. Для порівняння, в 2017 р. втрати озимого ріпаку склали 6%, а озимої пшениці — 0,3%», — відзначають в асоціації.

Як пояснюють експерти, низькі втрати озимих були обумовлені декількома факторами. Зимові температурні режими прийшли в Україну аномально пізно, що дозволило озимим культурам, навіть пізніх строків посіву, досягти оптимальних фаз для успішної перезимівлі. У озимих не було проблем з проростанням і подальшим харчуванням, вологи в грунті було достатньо. Низькі температури (-20°С), які тривали недовго, не мали значного впливу на посіви, оскільки був сформований достатній сніговий покрив, який захищав посіви від низьких температур та інших несприятливих чинників.

«80% посівів озимих зараз знаходяться в доброму та задовільному стані. На початок весняного вегетаційного періоду зазвичай цей показник коливається в межах 60-70%. З огляду на нинішні показники перезимування озимих культур в Україні, це хороші передумови для отримання високого врожаю», — зазначив аналітик аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Петро Лаха.