Ухвалення Закону України №2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» обумовлено необхідністю приведення української нормативно-правової бази до рівня країн ЄС з метою підвищення якості продуктів харчування, розширення ринку збуту і зміцнення позицій на світовому ринку.
Про це заявив заступник директора, начальник управління державного контролю Департаменту безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Микола Білоус, повідомила прес-служба міністерства.
«На виконання зобов’язань України при підписанні Асоціації з європейською спільнотою вітчизняні санітарні заходи приводяться у відповідність до вимог ЄС, адже доступ будь-якої продукції на ринок іншої країни, в тому числі і європейських держав, базується на тому, що компетентний орган оцінює законодавство, яким регулюється сфера контролю в тому чи іншому вигляді виробництва, і практичну реалізацію даного контролю. Тільки після позитивної оцінки відповідної системи відбувається доступ продукції на ринки тієї чи іншої держави», — зазначив він.
За словами Білоуса, сфера дії закону поширюється на контроль за харчовими продуктами, кормами, побічними продуктами і продуктами харчування, які ввозяться в Україну для споживання. Також для реалізації продукції на світовому ринку Україні необхідно виконати вимоги міжнародних договорів, в тому числі і щодо держав ЄС.