Контроль за безпекою харчування в навчальних закладах з 20 вересня 2019 буде здійснюватися за новими правилами.
Зокрема, найважливішим нововведенням для операторів, що надають послуги харчування, стане введення системи НАССР. Така вимога передбачена Законом України «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів», повідомляє прес-служба Мінагропроду.
Закон набув чинності 20 вересня 2015 року, його реалізація введе систему державного контролю на всіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів — «від поля до столу».
Крім впровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги харчування в навчальних закладах, повинен бути внесений до Державного реєстру потужностей операторів ринку (або, в разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Також оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.
З метою надання можливості операторам ринку переорієнтуватися на нові вимоги були визначені перехідні періоди. Так, для потужностей, в складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), — через три роки з дня опублікування цього Закону — з 20 вересня 2017 року. Для потужностей, які здійснюють діяльність з харчовими продуктами, в складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) — через чотири роки — з 20 вересня 2018 року. Для малих потужностей встановлений перехідний період в п’ять років — з 20 вересня 2019 року.
Більшість суб’єктів господарювання, які надають послуги харчування в освітніх установах, відносяться саме до цієї категорії. Оскільки для малих операторів ринку такі вимоги є новими і вимагають додаткових роз’яснень, Мінагропрод спільно з Проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні» проводить серію семінарів в регіонах на тему «Обов’язки операторів ринку. Вимоги законодавства до закладів громадського харчування і малих виробників. Гнучкий підхід».