Ємність ринку органічних овочів щорічно зростає на 10-15%

Ємність ринку органічних овочів щорічно зростає на 10-15%

Ємність ринку органічних овочів щорічно зростає на 10-15%

Ємність ринку органічних овочів щорічно зростає на 10-15%. Станом на 2017 рік вона склала близько 40 млн євро. 

Про це розповів Андрій Мокряк, провідний аналітик компанії Pro-Consulting.

За словами експерта, органічні овочі — це сегмент, який зростає постійно. Їх вирощування для дрібних фермерів обходиться не суттєво дорожче, ніж вирощування звичайних овочів, проте вартість набагато вище. Цей тренд продиктований збільшенням попиту на здорове харчування і простежується як в Україні, так і за кордоном — підприємствам з ліцензією «Органік» набагато простіше налагодити експорт своєї продукції.

Також позитивну динаміку демонструють сегменти тепличних огірків і помідорів. «Кожен з них з 2010 року зріс більш ніж удвічі, і продовжує рости, оскільки теплиці забезпечують більш одного врожаю в рік, згладжують вплив погодних умов і розтягують сезон для овочівників», — пояснює Мокряк.

Всього на сьогодні в Україні виділяється 12 ключових овочевих культур. Це картопля, огірки, помідори, капуста, буряк, морква, цибуля, часник, перець, кабачки, баклажани і гарбуз. З цих 12 культур 9 показали зростання в період 2010-2016 рр.

За даними Мінагрополітики, в 2017 році Україна зібрала 8,7 млн ​​тонн овочів відкритого грунту, і ще 560 тис. тонн — тепличних. Всього було зібрано помідорів (2,26 млн т), капусти (1,6 млн тонн) і цибулі (майже 1 млн тонн).