Ринок яблук очікує рекордний врожай
Керівник інформаційно-аналітичного центру «Інфо-Шувар»

Ринок яблук очікує рекордний врожай

І як вирішити цю проблему, якщо внутрішній ринок скорочується, а на зовнішніх нас не чекають

Ринок яблук очікує рекордний врожай

У нинішньому сезоні виробники яблук розраховували на динаміку цін, аналогічну торішній, і прорахувалися. Якщо подивитися ціни сезону 2016/2017 по одному з найбільш популярних у нас сортів — «Айдаред», то можна побачити стрімке зростання цін в квітні. Мінімальні ціни на рівні 14-15 грн/кг, за якими фермери продавали яблуко цієї зими, далеко не всіх задовольняли і багато хто сподівався на цінник на рівні 1 долар/кг і вище до кінця сезону. Тому сховища почали відкривати тільки в квітні, бо на той час для багатьох гостро стало питання фінансування весняних робіт в садах.

На тлі різкого підвищення пропозиції, ціни знизилися. А початок сезону ранніх ягід в Україні призвів до різкого зменшення попиту на яблука з падінням ціни на них ще на 20-30% за тиждень.

Тетяна Гетьман, керівник інформаційно-аналітичного центру «Інфо-Шувар» — про наслідки цінопаду і перспективи реалізації надлишку на зовнішньому ринку.

Україна щорічно збирає 1,1-1,2 млн т яблук. У 2017 р. урожай вперше за багато років знизився на 10% через заморозки в травні. Експортуємо ми щорічно 15-20 тис. тонн яблук, імпорт майже ідентичний — 12-20 тис. тонн. За останні 2-3 роки внутрішнє споживання яблук скоротилося. Війна на Донбасі, анексія Криму, масовий відтік населення на заробітки в ЄС — всі ці фактори негативно впливають на обсяг внутрішнього ринку. Сьогодні в середньому споживання яблук в Україні на душу населення становить 8-10 кг в рік. Це майже на 30% нижче, ніж в країнах ЄС.

Найбільш популярними в Україні сортами яблук є Айдаред, Ренет, Симиренко, Гала і Голден. До 2013 року українські селяни отримували від держави дотації на будівництво сховищ і закладку нових інтенсивних садів. Зараз ці сади почали плодоносити і при нормальних погодних умовах Україна щорічно може збільшувати валовий збір яблука на 70-100 тис. тонн. Потужності зі зберігання дозволяють повністю «закрити» внутрішню потребу в десертному яблуці.

Виробництвом органічного яблука сьогодні в країні займається всього кілька господарств, але їх кількість швидко зростає завдяки зростанню попиту на зовнішньому ринку. Наприклад, вже кілька сезонів поспіль в структурі експорту значну частину займає органічне промислове яблуко, яке купують європейські виробники соків. Десертне яблуко сьогодні ми продаємо здебільшого в Білорусь, звідти значні обсяги шляхом реекспорту потрапляють в Росію, яка з 2014 року ввела офіційну заборону на постачання українських яблук.

Необхідно сказати, що до 2014 року Росія була чи не єдиним зовнішнім покупцем наших яблук, з введенням заборони в українських фермерів постало питання пошуку альтернативних ринків, але завдання це виявилося досить складним. Справа в тому, що Росія була відносно невибагливою ​​в питанні якості, туди, за великим рахунком, можна було продавати будь-яке яблуко, питання найчастіше упиралося лише в ціну. З ринками більш розвинених країн все набагато складніше, тут ціна не єдиний фактор прийняття рішення, набагато важливіша однорідність якості продукції, дотримання вимог до упаковки, графіки постачань, простежуваність товару. Тобто відповідальність і надійність постачальника цінується перш за все.

Абсолютна більшість українських господарств сьогодні не в змозі надати ринку ЄС або Азії яблуко, яке відповідає специфікації закупника. Наприклад, розвинені країни ЄС вимагають яблуко з забарвленням до 80%, у нас здебільшого 30-50%. Покупець в Азії хоче бачити однорідної якості яблука в картонних бушелях, а у нас багато фермерів навіть жодного разу не бачили таких ящиків. І навіть у великих інтенсивних садах України не завжди вдається зібрати хоча б один контейнер яблука однорідної якості.

Схожі проблеми переживає і Польща. Польські фермери так само були орієнтовані на ринок РФ і зіткнулися з недопуском на нього в 2014 році. За останні три роки полякам вдається титанічною працею пробиватися на фактично місцевий ринок країн ЄС, і в країни Азії. А Польща вирощує майже 4 млн т яблук, тобто вона — головна перешкода для українських фермерів до виходу на ринок ЄС.

Проте, в умовах зростаючого виробництва без експорту нам не обійтися. Минулорічний сезон став перепочинком для багатьох садівників — яблука було менше, ціни вище без усякого експорту. Але розслаблятися не можна, і, думаю, новий сезон це покаже. У 2018 році, швидше за все, Україна збере рекордний врожай. Польща та інші країни ЄС теж можуть зібрати один з найкращих урожаїв за останні 10 років. Конкуренція в Європі буде дуже серйозною, тому спроби експортувати будуть більш сміливими і зваженими одночасно. Орієнтиром в даному випадку буде не ціна, а наявність постійного покупця на нових ринках. Грубо кажучи, для того що б «зачепити» клієнта наше яблуко має бути за якістю не гірше польського, а за ціною нижче.