В Україні необхідно стимулювати як виробництво, так і попит на гречку. Так, для зменшення собівартості виробництва гречки фермерам надається компенсація в розмірі 80% вартості закупленого насіння української селекції.
Про це заявив заступник міністра аграрної політики і продовольства України Віктор Шеремета, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики України.
«В Україні зменшуються площі під гречкою, а насиченість внутрішнього ринку компенсується за рахунок зовнішніх постачань часом неякісної продукції. Тому основним завданням на сьогодні є підвищення рентабельності виробництва, а також стимулювання виробників вирощувати саме цю культуру», — підкреслив Шеремета.
Крім того, заступник міністра зазначив, що рентабельність вирощування гречки є циклічним процесом. Так, у 2013 р. Рентабельність у сільгосппідприємствах становила 1%, у 2014 р. — 29,5%, у 2015 р. — 100%, а у 2016 р. почалося зниження, тому на сьогодні слід очікувати поліпшення привабливості виробництва гречки.
Також Мінагрополітики опрацьовує можливість надання державних дотацій аграріям для того, щоб такі культури, як гречка і жито, в майбутньому знову стали привабливими для виробництва.