Поради від одного з найбільших виробників хлібобулочних виробів
При виборі харчового продукту все більше українців починають цікавитися складом, умовами зберігання та термінами реалізації. За останніми дослідженнями міжнародної компанії Nielsen, 70% українських покупців звертають увагу на інформацію, яка вказана на упаковці.
Повна інформація про продукт – беззаперечне право споживача. Нижче – декілька порад, на що звернути увагу купуючи один із найважливіших продуктів – хліб.
1. Надайте перевагу продукту в упаковці
На разі, більша частина від загального обсягу хліба випускається в Україні без упаковки. Великі й малі підприємства галузі, які піклуються про своє ім’я та працюють на якість, а не на кількість, поступово зменшують відсоток непакованої продукції, дехто починає говорити про екологічну упаковку. Чому хліб повинен бути пакованим? По – перше – хліб не проходить жодної термічної обробки перед вживанням; по-друге, споживач отримує повну інформацію про продукт, відповідно до ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів».
Проте, враховуючи низьку платоспроможність українців, багато громадян не готові платити більше за упаковку, і купують аналогічну непаковану продукцію.
2. Якщо купуєте непаковану продукцію та маєте сумніви в якості – вимагайте супровідні документи
Відсутність маркування, не означає, що споживач залишиться непоінформованим. Кожен має право вимагати у магазині супровідні документи на продукт, де вказано виробника, терміни реалізації, і якщо на вашу вимогу отримуєте відмову – то від покупки краще теж відмовитись.
3. Не вірте в маркетингові міфи
Не завжди інформація на упаковці на 100% відповідає дійсності. Наприклад, на упаковці розміщують популярний маркетинговий міф «хліб без дріжджів». Для того, щоб тісто підійшло пекарі використовують дріжджі або закваску, що по суті, ті ж гриби, які утворюють бродіння опари. Всі вони гинуть у процесі випікання і не викликають жодних процесів в організмі людини, якими нас лякають «експерти». «Небезпека» дріжджів у хлібові – обман споживача.
4. Читайте маркування правильно
Найчастіше споживач акцентує увагу на двох пунктах маркування: склад продукту та термін реалізації.
У складі хліба перелік інгредієнтів вказано в порядку переваги відповідно до рецептури. У простій рецептурі хліба буде кілька складових, але довгий список не означає, що покупець натрапив на низькоякісний продукт, чимало виробників у преміальні сорти хліба додають натуральні добавки: льон, кмин, родзинки, волоський горіх та ін.
5. Термін зберігання більше 7 днів має насторожити
Що повинно насторожити покупця – так це хліб, термін придатності якого більше тижня. Термін зберігання традиційного житнього, житньо-пшеничного непакованого хліба -36 годин, пакованого – 72 години, пшеничного без пакування – 24 години, якщо запакований – 48 годин. Заварний житній пакований хліб, приготований за класичною технологією, має термін зберігання – 5 діб. Виробник гарантує якість продукту, протягом цього періоду. Хліб з поліпшувачами, штучними добавками, може пролежати на прилавках тижнями.
І ще декілька порад для вибору якісного продукту: обирайте свіжий хліб, з розрахунку скільки вам потрібно на добу-дві, не купуйте «про запас»; уникайте хліба, до складу якого входять поліпшувачі, зазвичай, до українських пшенично-заварних хлібів їх не додають; краще купувати пакований хліб у перевіреного виробника; щоб перевірити наскільки добре пропечений хліб, потрібно постукати по скоринці хліба знизу, звук має бути дзвінким; скоринка має не відлущуватися від хліба, а відриватися разом з м’якушем.