Українці розсмакували екзотичні гриби

Українці розсмакували екзотичні гриби

Українці розсмакували екзотичні гриби

Сегмент екзотичних грибів в Україні зростає швидкими темпами, хоча це все ще дуже маленький ринок. 

Про це в інтерв’ю AgroTimes розповів директор інформаційного агентства УМДІС Максим Єнченко. За його даними, в 2017 році річне виробництво гливи в Україні оцінюється в 4,8 тис. тонн., екзотичних грибів (шиїтаке, агроцібе, ерінги) виробляється близько 120 тонн на рік. Інші екзотичні виробляються в абсолютно незначних обсягах.

«Собівартість там вище таких обсягів, — пояснив він. — Глива може зайняти 7-10% загального ринку грибів». Україна також закуповує невеликі партії свіжих екзотичних грибів. Він уточнив, що екзотичні види грибів вирощують спеціалізовані господарства. Оскільки в «екзотики» і печериць абсолютно різні технології вирощування.

Нагадаємо, що за даними Держстату України, в минулому році недержавні сільськогосподарські підприємства виростили 14,83 тис. тонн грибів (з них печериць 14,42 тис. тонн), в тому числі у фермерських господарствах було вироблено 590 тонн. Реальні обсяги виробництва печериць в Україні, за даними «Національного грибного агентства» — більше 50 тис. тонн. І починаючи з 2014 року, ринок збільшується в середньому на 3-5% в рік.