Найменш нішеві сегменти в українському сільгоспвиробництві — вирощування грибів, мікрогріну, високоолеїнового соняшнику, олійного гарбуза і тютюну.
Про це розповів LIGA.net експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Петро Лахай, передає AgroDay.
Лахай назвав усі вищезазначені культури зеленим світло для аграріїв, які націлені працювати із зовнішнім ринком. Також ці культури вигідні у вирощуванні: гектар тютюну дає 100 000 грн прибутку, при тому, як гектар кукурудзи в середньому за останні 5 років приносив аграріям 3600 грн.
«Якщо розглядати співпрацю з ресторанами, то тут варто звернути увагу на спаржу, картоплю з кольоровою м’якоттю, хурму, батат», — рекомендує експерт.
Лахай зазначає, що всі ці культури вже вирощуються в Україні, правда точково і переважно в південних областях. Але збільшення площ під ними дозволило б заробляти набагато більше.
Нішове виробництво в Україні розвивається, але поступово. Поки фермерам для цього ще не вистачає знань на досвіду. І не тільки у вирощуванні і догляді, а ще й у збуті врожаю. Експерт порадив налагоджувати співпрацю з великими рітейл-мережами. Надалі при їх сприянні можливий вихід і на зовнішні ринки.