З 2000 року кількість птахофабрик в Україні збільшилася вдвічі

З 2000 року кількість птахофабрик в Україні збільшилася вдвічі

На початку 2000-х років в Україні частка сільгосппідприємств у загальному обсязі виробництва м’яса птиці не перевищувала 40%, а вже в другій половині 2000-х років вона становила понад 75% і продовжувала зростати, досягнувши більше 85% в останні роки.

З 2000 року кількість птахофабрик в Україні збільшилася вдвічі

Це повідомлення прес-служби Інституту аграрної економіки передає UBR.

Згідно з повідомленням, фахівці вважають причиною такого зростання галузі концентрацію виробництва м’яса і яєць, яка дозволяє істотно підвищити ефективність відповідної діяльності. Ринок м’яса птиці, на відміну від ринків інших видів тваринницької продукції, характеризується значним внеском агропідприємств, наприклад, частка сільгосппідприємств у загальному обсязі виробництва м’яса ВРХ становить лише чверть і залишається практично незмінною з 2000-х років, а м’яса свиней — половину і тільки в останні роки повільно зростає.

У той же час, тільки 7 птахофабрик утримували майже 75% ринку курятини в сегменті сільськогосподарських підприємств, у 2016 році їх частка на ринку зросла до 85%. Різко зросла і частка п’ятірки бізнес-груп, які займали провідні позиції на ринку м’яса птиці: з 56% в 2012 році — до понад 67% у 2017 році.

Таким чином, в даний час левова частка ринку продукції птахівництва сконцентрована в руках кількох великих гравців.