На ринку фруктів і ягід України, як у гурті так і роздробі, з початку липня наявне значне зменшення цін у порівнянні з минулим роком. У зв’язку з добрими погодними умовами спостерігається гарний врожай за окремими напрямками, наприклад черешні. При цьому виробники фруктів і ягід України частіше, ніж в минулому році ,скаржаться на обвал цін, а отже – на спадну рентабельність своїх господарств. IAgro звернувся до Дмитра Крошки, голови Ассоціації «Укрсадпром», з проханням розповісти, які категорії фруктів та ягід найбільше постраждали від обвалу цін та чим викликана така тенденція. Також він пояснив, навіщо садоводам держпідтримка, та як їм домогтися адекватної вартості свого товару.
У нинішньому році ціни на фрукти та ягоди в Україні дійсно нижчі за минулорічні. Це пов’язано з кращим урожаєм ягідних і кісточкових культур, а також ранішим на 2-3 тижні, ніж зазвичай, їх дозріванням. У результаті склалася нетипова ситуація, коли на ринку фактично одночасно з’явилися великі обсяги різних фруктів і ягід (яблука, кісточкові, лохина), і за рахунок значної пропозиції ціни знизились. Минулого року весняні заморозки спричинили високі втрати урожаю плодів та ягід, тому ціни на них були помітно вищими. Для виробників, які торік зібрали пристойні врожаї, ціни реалізації теж зросли. Зараз же в умовах певного перенасичення внутрішнього ринку спостерігається зворотний процес, і ціни падають.
У 2017 році галузеві підприємства реалізовували груші по 18-20 грн/кг (діапазон цін варіювався від 6 до 28 грн/кг), черешню – по 24 грн/кг, середня ціна на сливу становила 12 грн/кг, персики та абрикоси збувались по 11 грн/кг, лохина – 209 грн/кг, смородина – 26 грн/кг, малина – 40 грн/кг, полуниця – 39 грн/кг. Найбільш цікавою була цінова ситуація з яблуками. Якщо в першій половині 2017 року виробники ще збували їх по 6-7 грн/кг, то ціни на яблука нового врожаю після серйозних втрат внаслідок негоди помітно підвищились. Зокрема, яблука для переробки реалізовувались за ціною 5-6 грн/кг, а для споживання у свіжому вигляді – в середньому 10 грн/кг, однак деякий час ціна доходила навіть до 13-15 грн/кг.
У нинішньому році через збільшення пропозиції на ринку ціни реалізації у промислових підприємств помітно знизились. Залежно від калібру, сорту, умов поставки, обсягу партії та того, органічна продукція чи ні, тощо ціни реалізації підприємствами коливаються у наступних діапазонах: на ранні яблука – від 6 до 12 грн/кг, смородину – 18-23 грн/кг, полуницю – 20-25 грн/кг, малину – 9-12 грн/кг, вишню та черешню – по 10-15 грн/кг, абрикоси – 10-17 грн/кг, персики – 10-12 грн/кг. Найсильніше коливаються ціни реалізації лохини – від 80 до 250 грн/кг.
Поки що можна говорити про загальне зниження цін на ягідні культури і кісточкові плоди, сезон на які закінчився або ще триває. Однак варто розуміти, що ціна навіть на якусь одну продукцію суттєво залежить від якісних характеристик (зовнішній вигляд, смак, розмір, органічний спосіб виробництва тощо), тому подекуди відрізняється у декілька разів.
Що стосується собівартості, то насправді неможливо по країні вивести середню собівартість виробництва плодів і ягід, оскільки на цей показник впливає дуже багато факторів – природно-кліматичні умови регіону, вартість садивного матеріалу, витрати на підготовку ґрунту і догляд за насадженнями тощо. Фактично у двох сусідніх господарствах, що вирощують одну й ту ж культуру в одному регіоні, собівартість продукції може значно відрізнятися, наприклад, через різні застосовувані технології вирощування.
Більшість виробників звертають увагу на те, що змушені формувати зараз ціну реалізації в залежності від актуальної ситуації на ринку без прив’язки до собівартості продукції, тому фактично працюють з мінімальними прибутками або навіть зазнають збитків.
Якщо виробник самотужки не займається реалізацією продукції безпосередньо кінцевому споживачу, то він не має впливу на формування роздрібної ціни і, відповідно, не отримує максимальний прибуток. Звісно, для підвищення ролі виробників у процесі ціноутворення необхідно створювати кооперативи, формувати крупні партії продукції однакової якості, попередньо в межах об’єднання узгоджувати діапазон цін. Більше можливостей для цього мають підприємства з товарною диверсифікацією, які здійснюють післяурожайну доробку, переробку продукції, зберігання у фруктосховищах, що дає можливість бути присутнім на ринку не лише в період його найбільшого насичення.
Негативна цінова ситуація, коли багато виробників не лише недоотримують прибутки, а й працюють на межі збитковості, може призвести до чергового занепаду в галузі. Зникне перспектива розвивати виробничий процес, здійснювати нові закладки, удосконалювати переробку, маркетинг і логістику. Може виникнути загроза нестачі виробництва для потреб внутрішнього ринку. Зростання і стабілізацію цін на фрукти і ягоди можна очікувати при умові чіткої структуризації ринку, коли будуть збалансовані необхідні обсяги виробництва, внутрішнього споживання та експорту в розрізі всіх культур.
Що ж стосується ролі держави в бізнес-процесах виробників фруктів і ягід, то звичайно, державна підтримка має важливе значення для галузі, тому що демонструє зацікавленість у розвитку садівництва. Особливо актуальною вона буде для виробників, фінансові можливості яких обмежені, оскільки закладка нових насаджень потребує серйозних грошових вливань. Зокрема, в цьому році Мінагрополітики передбачило компенсацію витрат на створення і зрошення плодово-ягідних насаджень, проектні роботи, будівництво холодильників, придбання камер для заморозки. В той же час пріоритетним напрямом державної підтримки в галузі визначено відшкодування вартості садивного матеріалу.
За нашими оцінками, приблизно 20% спеціалізованих підприємств користуються державною підтримкою. У минулому році сума отриманих ними компенсацій перевищила 170 млн грн.