Голодний в полі не воїн: українське військо годують по-новому
радник заступника голови Адміністрації президента України

Голодний в полі не воїн: українське військо годують по-новому

Система харчування в Збройних Силах України наближається до стандартів НАТО

Голодний в полі не воїн: українське військо годують по-новому

Одним із важливих елементів функціонування української армії є її продовольче забезпечення. Воно зараз відбувається на основі вимог наказу Міністра оборони від 9 лютого 2016 року №62 «Про затвердження Інструкції з організації продовольчого забезпечення Збройних Сил України та годування штатних тварин військових частин Збройних Сил України шляхом залучення суб’єктів господарювання» та постанови Кабінету міністрів  України від 29 березня 2002 р. № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил…».

Але у війську зараз триває реформа і запроваджується нова система харчування, яка відповідає вимогам НАТО та дає змогу створювати більш гнучкий механізм замовлення продуктів. Нова система дозволяє начальнику продовольчої служби приймати рішення, які саме продукти потрібні, аби прогодувати військових тієї чи іншої частини відповідно до нової концепції харчування та встановлених норм.

Особливості в реформаторських підходах продовольчого забезпечення військових як в стаціонарних, так і в польових умовах, iAgro пояснила Альона Вербицька, радник заступника голови Адміністрації президента України. Вона розповіла про каталоги харчування в армії та зміну стандартів армійських сухих пайків.

При переході на стандарти НАТО в українській армії одним із перших напрямків реформування було харчування. У стаціонарних умовах військовослужбовців ЗС  України переводять на харчування за каталогами. Каталог містить 355 найменувань продуктів, тож під час приготування їжі є можливість враховувати всі вподобання військовослужбовців.

Каталог складено в електронному вигляді, що дозволяє дуже швидко та зручно сформувати будь-який раціон, не виходячи за межі визначеного діапазону цін, але забезпечуючи потрібну калорійність готових блюд. Більше того, електронна система формування продовольчої розкладки не дозволяє сформувати некалорійне або неякісне меню. До каталогу також додано нові продукти харчування, яких не було в раціоні за старими радянськими нормами, а саме: соки, гриби, кисломолочні та кондитерські вироби тощо.

Добовий набір харчування за каталогом є змінним показником і відрізняється в регіонах  залежно від умов, де знаходяться військовослужбовці (навчання, караул, зона операції Об’єднаних сил (ООС), тощо). Його ціна варіюється від 65 до 81 грн/добу (до введення каталогу вартість харчування становила в середньому 63 грн/добу). Калорійність добового раціону військовослужбовців складає від 3500 до 6000 калорій.

Систему харчування за каталогом вже запроваджують навіть в ООС. Але аутсорсингові компанії не можуть забезпечувати приготування їжі під час виконання військовими частинами завдань на території ООС, або ж просто за межами пункту постійного місця дислокації. Тому процес переходу на нову систему харчування передбачає введення штатних посад кухарів, яких вже на етапі підготовки навчають працювати на новому сучасному обладнанні, що закуповується оборонним відомством.

Стандарти НАТО дійшли не лише до зміни раціону та якості харчування військовослужбовців в стаціонарних умовах, а й кардинально змінили стандарти армійських сухпаїв.

На сьогоднішній день військові отримують новий раціон, розроблений за стандартами НАТО, що складається із семи різних комплексних раціонів на кожен день тижня, що дає можливість навіть у польових умовах та під час відрядження отримувати абсолютно повноцінне, корисне та калорійне харчування. У посиленому меню міститься перша і друга страви, а також сухофрукти, шоколад, джеми, мед, кава та інше.

Асортимент вже готових до вживання страв доволі великий: чотири перших страви (борщ з м’ясом яловичини, суп гороховий з м’ясом свинини, суп рисовий з м’ясом курки, суп гречаний з м’ясом свинини). Других страв в асортименті аж сімнадцять – це різноманітні комбінації каш (рис, гречка, ячка, перловка, пшенична), картоплі тушкованої, гороха, квасолі з м’ясом (курки, свинини, яловичини) та овочами.

Один із важливих моментів – це можливість безполуменевого розігріву страв із раціону сухпаю. Адже, наприклад, розвідники не мають права видавати себе під час виконання поставленого завдання – від цього залежить його успішність і життя самих вояків. Для цього у комплекті є спеціальні реторт-пакети – безполуменеві грілки. А сучасне пакування, завдяки своїм технічним характеристикам, забезпечує збереження продуктів.

Управлінням розвитку продовольчого забезпечення Збройних сил розроблено та затверджено технічні умови до Повсякденного набору сухих продуктів.

Страви в сучасних армійських сухпаях виготовляються згідно з новими стандартами якості, а показники якості мають відповідати встановленим технічним вимогам. Наприклад, раніше за ДСТУ 4450: 2005 «Консерви м’ясні м’ясо тушковане», показник вмісту м’яса з жиром яловичини становив не менше ніж 56,5%. За новими ТУ відповідний склад повинен містити не менше ніж 65% м’яса.

Основна зміна у формуванні сухпайку передбачає відходження від конкретного добового прийому їжі. Раніше був сніданок, обід і вечеря, а за новими  вимогами формуються три раціони на добу. Усього ж буде близько 20-ти раціонів з різноманітними другими стравами.

Наприклад, якщо військовослужбовцю потрібно видати їжі лише на один прийом, то йому просто видадуть один раціон. А за старими нормами потрібно було б або розкомплектовувати весь набір, що взяти одну норму, або давати один сухпай на трьох військовослужбовців. У новому ж варіанті сухпайка в наявності є багато раціонів, і кожен військовослужбовців зможе обрати собі раціон (два чи три) з урахуванням власних уподобань, з різними стравами протягом доби. Врахування побажань армійців , серед іншого, дозволяє зменшити обсяг відходів.

Тож можемо сказати, що в української армії з’явився аналог американського сухпаю MRE, і це суттєвий крок до впровадження стандартів НАТО в українському війську.