Буйним цвітом: як в Україні вирощують шафран

Буйним цвітом: як в Україні вирощують шафран

Щоб отримати 1 кг готової спеції, треба зібрати близько 100 000 квітів

Буйним цвітом: як в Україні вирощують шафран

Минулого тижня iAgro публікував історію про те, як фермери в Херсонській області освоюють виробництво шафрану. Ця східна пряність видобувається з квітки Crocus Sativa. У виробничому циклі багато ручної праці: збір квітів і вилучення з них тичинок. Як каже голова ФГ «Шафран Любимовський» Віталій Шакало, крокус – культура невибаглива, тому особливих труднощів у вирощуванні не виникає. Зате «на виході» з одного гектара на третій рік можна зібрати до 20 кг шафрану. Вартість такого врожаю за ринковими цінами стартує від 100 тис. доларів. Звісно, не треба забувати про видаткову складову (посадковий матеріал, зарплата сезонним робітникам тощо). Але цілком зрозуміло, чому екзотична спеція поступово витісняє з херсонських полів звичні полуницю, помідори та зелень.

Як приживається та цвіте ця екзотика на Херсонщині, пропонуємо подивитися в нашій фотогалереї: