Про це йдеться в спільному листі виробників коньячної продукції, що надійшов до редакції видання Європейська правда.
Представники ключових компаній-виробників коньяку стверджують, що вже почали роботу над створенням і введенням в обіг нової назви, яка має замінити «коньяк України». Відмова від останньої назви з 2026 року є одним із зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.
Виходячи з оновлених Правил виробництва коньяків України, які викликали занепокоєння ЄС, в уряді допускають можливість використання назви «коньяк» для української продукції після 2025 року. В Мінагро заперечують такий намір, пояснюючи, що планують змінити власний наказ згодом, коли буде обрано назву на заміну терміна «коньяк».
У листі по даній проблемі виробники коньяку запевнили, що виконають вимогу Угоди про зміну назви.
«Ми, безумовно, готові виконати всі вимоги, передбачені в рамках Угоди про асоціацію. Навіть (попри те, що) допускаємо, що для нас це загрожує можливим падінням прибутку. Розуміючи, що інтереси країни важливіші за інтереси бізнесу, ми будемо готові прийняти нову назву для коньяку, коли закінчиться термін перехідного періоду», — наводиться заява директора Одеського коньячного заводу Едуарда Городецького.
Наведено також пояснення профільної асоціації про те, що роботу над створенням і введенням в обіг нової назви для «коньяку України» вже розпочато.
Українські виробники коньячної продукції одночасно стурбовані, що критика нових правил з боку ЄС може бути використана для блокування ключової норми нових Правил — встановлення мінімальної частки спиртів вітчизняного виробництва для брендування продукції як «коньяк України».
«Яку б назва в майбутньому не мав «коньяк України» як національний продукт, він повинен містити в собі вітчизняну сировину, як у всіх виноробних країнах світу, в тому числі і в країнах Євросоюзу», — йдеться в коментарі галузевої асоціації.
Там також послалися на норму про те, що при реєстрації нової назви коньяку як «географічного зазначення» зміст української сировини в ньому має бути не менше 85%.