Прес-реліз ФАО передає Інтерфакс.
«Якщо ми не вживемо термінових заходів для припинення зростання показників ожиріння, в світі незабаром стане більше людей, які страждають ожирінням, ніж голодуючих. Існує кілька факторів, що стоять біля джерел глобальної пандемії ожиріння. З них нездоровий раціон харчування є найбільш значущим», — заявив генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва на семінарі з безпеки харчових продуктів і здоровому харчуванню.
Відповідно до прес-релізу, за останніми оцінками, в даний час в світі 2,6 млрд людей мають надлишкову вагу, частка людей, які страждають ожирінням, збільшилася з 11,7% у 2012 році до 13,2% в 2016 році.
Причиною цього, на думку ФАО, є розширення доступності висококалорійних продуктів харчування з високим вмістом трансжирів, цукру і солі, продажі яких стимулюються агресивним маркетингом і рекламою. І типовим прикладом такої продукції Жозе Граціану да Сілва назвав фаст-фуд. Це дешева категорія продуктів, які легше вжити. За це їх обирають жителі бідних міських районів.
Також гендиректор ФАО пояснив, що коли ресурси для покупки продовольства стають мізерними, люди роблять вибір на користь менш дорогих продуктів харчування, які часто є висококалорійними з низьким вмістом поживних речовин. Однак, споживання таких продуктів є фактором ризику поширення багатьох захворювань, таких як інсульт, діабет і деякі види раку.
«Країни повинні вводити закони, які сприятимуть забезпеченню здорового раціону харчування на основі локально виробленої продукції і такі, що стимулюють приватний сектор на виробництво більш здорової їжі», — сказав Ж.Граціану да Сілва. Ці заходи, за його словами, можуть включати податки на ввезення нездорових продуктів харчування, чітке і інформативне маркування продуктів, обмеження реклами нездорової їжі для дітей і зниження вмісту солі і цукру, які використовуються при виробництві продуктів харчування, або навіть заборона використання деяких інгредієнтів, таких як трансжири.
Урядам слід також полегшити доступ на ринки для місцевих продуктів, в тому числі через програми шкільного харчування. Ці програми будуть одночасно оживляти місцеву економіку і забезпечувати здоровий раціон харчування для дітей, вважає він.
Генеральний директор ФАО також зазначив, що торгові угоди повинні бути розроблені таким чином, щоб було дешевше виробляти місцеві більш поживні продукти, обмежуючи приплив імпортної дешевої їжі з високим вмістом жирів, цукру і солі.