Учора в рубриці «Своя ніша» ми публікували історію про те, як вітчизняні фермери взялися за вирощування батату. Цю багаторічну тропічну рослину в українських умовах доводиться щороку висаджувати заново, тому що при зниженні температури нижче 10 градусів у неї загниває коренеплід. Тому спочатку вирощується розсада, в квітні вона пересаджується під плівку і росте там до середини травня.
У батата великий вегетаційний період, чим він більший – тим вища врожайність, кажуть фермери. І якщо бульба картоплі вагою 400 г вважається перерослою і йде лише на корми, то у випадку з бататом товарна бульба тільки починається з 400 г. І через це навіть на півдні України для отримання гарного врожаю підходять виключно скоростиглі сорти.
Перші два місяці вегетації батат дуже вимогливий до тепла, вологи і підживлення – поки розростається коренева система. А вже потім він здатний витримувати спеку і посуху, тому що у нього до цього часу розвивається потужна коренева система, яка сягає в глибину на метри.
Батат забирається вручну, тому що у нього дуже ніжні бульби. Після збирання він на кілька діб уміщується в камери з високою температурою і високою вологістю, це – підготовка до зберігання. І потім він зберігається при температурі 10-12 градусів.
Як виглядає весь процес, пропонуємо подивитися в нашій фотогалереї: