Витрати українців на харчування досягли історичного мінімуму

Витрати українців на харчування досягли історичного мінімуму

Частка споживчих сукупних витрат на продукти харчування і безалкогольні напої в структурі сукупних витрат домогосподарств у 2017 році склала 47,9%.

Витрати українців на харчування досягли історичного мінімуму

Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи опубліковані Держстатом дані.

Це стало найнижчим показником з 1999 року, коли частка витрат на харчування становила 64,2% сукупних витрат.

«Протягом наступних 14 років вона постійно зменшувалася, але при цьому перевищувала половину бюджету домогосподарств. У 2013 році частка витрат на харчування становила 50,1%. У 2014 і 2015 роках вона дещо зросла — до 51,9% і 53,1% відповідно. А вже в 2016 році, вперше з 1999 року, склала менше половини витрат (49,8%). У 2017 році сума досягла історичного мінімуму в 47,9%», — підрахував науковець.

Зменшення частки витрат, на думку експерта, на харчування відбулося на тлі різкого зростання частки витрат на непродовольчі товари та послуги. Якщо в 1999 році їх частка становила 29,5%, в 2010 році збільшилася до 34,9%, то в 2017 році склала більше 2/5 витрат домогосподарств (41,9%).

У той же час частка витрат на харчування в Україні все ще значно вище, ніж в інших країнах. Зокрема, в минулому році в Румунії вона становила 26,4%, Чехії — 14,7%, Франції — 12,1%, Данії — 10%, Великобританії — 7,2%. У США в 2016 році цей показник становив 6,2%, Канаді — 9,3%, Австралії — 9,4%, Японії — 15,7%.

Тенденції до 2013 року і останніх двох років свідчать про можливість підвищення рівня життя громадян в Україні країні, вважає академік.