Європейська цукрова галузь переживає складний період — експерти

Європейська цукрова галузь переживає складний період — експерти

Основна проблема сектора — це історично низька ринкова ціна на цукор.

Європейська цукрова галузь переживає складний період — експерти

Перспективи цукрової галузі в Європі на даний момент не радісні.

Про це сказала генеральний директор Європейської асоціації виробників цукру (CEFS) Марі-Крістін Рібера, передає УкрАгроКонсалт.

Нинішній період вона назвала дійсно складним, з високим рівнем невизначеності. Основна проблема групи, що базується в Брюсселі, — і всього сектора — це історично низька ринкова ціна на цукор, яка продовжує падати.

Згідно з останніми даними Європейської комісії, середня ціна на білий цукор в ЄС склала 346 євро за тонну в липні.

Це на 30,9% менше в порівнянні з 12 місяцями раніше, коли середня ціна в ЄС становила 501 євро за тонну.

З грудня 2017 року середня ціна нижче референтної ціни ЄС, що дорівнює 404 євро за тонну, хоча цей показник використовується тільки в якості орієнтира і більше не має «будь-якого практичного значення», за словами Джоша Гартленда, який є радником CEFS по торговим, економічним і соціальним питанням.

«Зниження цін частково пов’язано з глобальними надлишками, а також зі скасуванням лімітів виробництва в ЄС», — йдеться в опублікованому минулого літа короткостроковому прогнозі Європейської комісії для сільськогосподарських ринків ЄС.

Пройшов рік відтоді, як ЄС скасував квоти на цукор, які застосовувалися в сільськогосподарській політиці блоку з 1968 року.

«Я впевнений, що з моменту скасування квот на цукор, галузь позиціонує себе досить добре, щоб скористатися можливостями, які надає скасування квот», — сказав в минулому році комісар ЄС з сільського господарства Філ Хоган.

Але рік потому голова групи виробників цукру CEFS налаштована менш позитивно.

«На даний момент ми не бачимо переваг», — сказала Рібера.

Важливою причиною зниження ціни на цукор в ЄС є зниження ціни на світовому ринку, в свою чергу, викликане надлишком цукру.

«Якщо світовий ринок нестабільний, і ми знаємо, що він високоволатильний у порівнянні з іншими товарами, тоді ми будемо переймати волатильність. Це і відбулося», — сказала Рібера.

Причина нинішнього падіння цін проста, відзначає Рібера: «Занадто багато цукру».

Волатильність була очікувана, однак, результат набагато серйозніше, ніж передбачалося, каже колега Рібери Гартленд.

«Комісія чекала зниження приблизно до 400 євро. Ми бачимо, що зараз це 346 євро, що набагато нижче того, що очікувалося», — сказав Гартленд.

У серпні комісар ЄС з сільського господарства Філ Хоган заявляв про низькі ціни на цукор, так що ситуація не була абсолютно несподіваною.

«На цьому ранньому етапі переходу від застосування квот комісія не вважає доречним прийняття будь-яких ринкових заходів. Будь-яке втручання на даному етапі направить неправильний сигнал в галузь і серйозно послабить стимули для саморегулювання», — писав Хоган.