Польські виробники соків і фруктів не на жарт стривожені експансією з боку українських колег. Асоціація продуцентів соків Польщі заявила, що поставки дешевих соків і яблук з України можуть позбавити Польщу статусу європейського лідера у виробництві цих продуктів, а 50 тис. поляків — залишити без роботи. «Стає все важче підтримувати конкурентоспроможну ціну наших соків і фруктів … Україна протягом кількох років інвестує в переробку і сади і, як наслідок, незабаром заполонить Європу ще більш дешевими фруктами. Це, в свою чергу, може призвести до краху якнайменш половини польських садів і переробних підприємств», — повідомив Джуліан Павляк, президент Асоціації виробників соків.
Польща є найбільшим в Європі і другим у світі виробником концентрату яблучного соку — вона випускає його до 300 тис. тонн в рік і при цьому 90% продає в ЄС, а також займає перше-друге місця з експорту свіжих яблук (750 тисяч. тонн в сезоні 2017/18 маркетингового року і 1,1 млн тонн — в сезоні 2016/17 МР). Однак, польські виробники побоюються втратити свої лідерські позиції, оскільки витрати на виробництво зростають: підвищуються тарифи на енергоносії, і потрібно все більше витрачати на оплату праці збирачів, в тому числі — і українських заробітчан.
Примітно, що польські виробники бояться конкуренції з боку України, хоча самі, після вступу в Євросоюз, відібрали статус найбільшого виробника соків і яблук у Німеччини.
Федір Рибалко, керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА), не знайшов причин для занепокоєння сусідів. Він пояснив iAgro, що квота на поставку соків з України в ЄС порівняно невелика, і велика частина цієї продукції підпадає під дію мита. «Тому ми не конкурентоспроможні з ними», — сказав він.
Щодо виробництва соків, то українська компанія T.B.Fruit бізнесмена Тараса Барщовсього, яка вже побудувала в Польщі два заводи з переробки яблук і збирається будувати третій, вклавши 40 млн євро, використовує для своїх підприємств місцеву, польську сировину.
Чого можуть побоюватися польські виробники, так це конкуренції з боку українських виробників в першу чергу на українському ж ринку — в цьому році Україна все ще імпортувала яблуко з Польщі. Але головна арена, де можуть зіткнутися польські та українські інтереси — ринки третіх країн. «Наприклад, в 2017 Білорусь імпортувала 470 тис. тонн яблук, при цьому 420 тис. тонн — приїхало з Польщі, а з України — тільки 13 тис. тонн. І це при тому, що між Польщею і Білоруссю є мито, і воно суттєве — 6 євроцентів, а між Україною і Білоруссю мита немає», — сказав він.
Українці також можуть скласти полякам конкуренцію в Румунії і Болгарії (оскільки туди з Чернівців возити яблуко набагато ближче, ніж з Польщі), або в Скандинавії, де готові платити більш високу ціну за більш солодке українське яблуко. «І тільки після цього, років через п’ять, поляки відчують українського конкурента. І то за умови, що ми будемо збільшувати виробництво, розширювати ринки збуту і відбирати їх частку», — сказав Федір Рибалко.
Поки ж Польща може похвалитися списком із 70 країн, куди вона поставляє яблука — таких досягнень у України поки немає.
Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту ФАО, зазначив, що Україна і Молдова є виробниками фруктів, що найбільш швидко розвиваються у Східній Європі. Однак польським виробникам свіжих яблук поки рано боятися українських колег, оскільки обсяги поставок на експорт — непорівнянні. «Ми експортували 40 тис. тонн, а поляки, бувало, і 1 млн», — сказав він. Однак українські виробники можуть дати покупцеві яблук то, чого не може дати Польща. І це не низька ціна, а навпаки — преміальна якість, тому Україна буде торгувати в більш високому ціновому сегменті, ніж Польща. І хоча частина яблук буде в одній ціні, але все ж Україна і Польща — не конкуренти.
Що ж до яблучного концентрату, з якого виробляється відновлений яблучний сік, то цей ринок падає вже шість років. Андрій Ярмак зазначив, що в 2017 році в порівнянні з 2011-м світова торгівля яблучним концентратом знизилася більш ніж на чверть, а падіння в вартісному вимірі склало близько 39%. Це призвело до зниження вартості концентрату — на 18% за цей період. Даний бізнес переживає не найкращі часи — на ринку йде жорстка цінова конкуренція, яка знижує маржинальність. Однак і по яблучному концентрату Польща — далеко попереду України. За даними TradeMap, якщо після падіння ринку в 2017 році виторг Польщі від експорту концентрату склав 250 млн доларів, то України — 46 млн доларів.
Скарги польських виробників на українських конкурентів можуть бути викликані і внутрішніми причинами — ще в 2013 році Польща мала великий ринок збуту яблук в особі Росії, поставляючи туди 1 млн тонн. Однак внаслідок зростання виробництва яблук в самій РФ, зниження купівельної спроможності росіян і девальвації рубля цей ринок закрився. Основними виробниками яблук, «заточених» під не дуже вимогливий до якості російський ринок, були дрібні фермери, і це була найбільш консервативна їх частина. Тепер такі фермери залишилися без ринку збуту, а продавати вирощене яблуко на виробництво концентрованого соку по 5 євроцентів за 1 кг їм невигідно. Тому перед ними замаячила перспектива викорчовувати ці сади і висаджувати нові, або ж іти з бізнесу.
Поки що уряд Польщі вирішив підтримати виробників яблук — за даними EastFruit, було вирішено за рахунок бюджету викупити 0,5 млн тонн технічного яблука, яке піде на яблучний концентрат і буде експортовано. На це польський уряд витратить 33,5 млн доларів. Однак від цього можуть виграти і українські виробники — за даними аналітиків, на які посилається EastFruit, це може привести до зростання закупівельних цін на яблуко в Україні та Молдові.
Претензії з боку польських фермерів на адресу українських колег звучать не вперше. Як повідомляв iAgro, ще раніше поляки вбачали велику небезпеку для себе з боку українських виробників яєць. Польща є найбільшим виробником яєць в Євросоюзі — близько 9 млрд штук в рік, з яких понад 40% експортується.
Однак Україна з квотою поставок яєць в 50 млн штук на рік ніяк не може створити хоч би не було серйозну конкуренцію Польщі ні на їх внутрішньому ринку, ні на ринку ЄС.