Увечері в п’ятницю, 19 жовтня, Технічний комітет 170 «Зернові культури та продукти їх переробки» опублікував проект нового національного пшеничного стандарту для громадського обговорення. Документ доступний на сайті ДУ Інституту зернових культур НААН України. У документі кольором виділені внесені зміни.
У проекті враховані пропозиції експертів профільних асоціацій, трейдерів і експортерів. Основні зміни торкнулися наступних розділів:
• в розділі «Передмова» вказується профільний ТК 170 і основний розробник — ДУ «Інститут зернових культур» НААН України;
• в розділі «Нормативні посилання» додається стандарт на метод визначення сили борошна в зерні пшениці;
• в розділі «Технічні вимоги» переглянуто низку показників якості пшениці м’якої;
• в розділі «Методи визначення показників якості» додається ДСТУ 4111.4-2002 «Борошно пшеничне. Фізичні характеристики тіста. Частина 4. Визначення реологічних властивостей альвеографом».
У стандарт також включено 3 класи продовольчої пшениці і один клас для непродовольчої.
ТК170 готовий розглядати пропозиції щодо корекції стандарту.
Нагадаємо, що дійсний стандарт ДСТУ 3768: 2010 «Пшениця. Технічні умови» був підготовлений і прийнятий ще в 2010 році, і на сьогодні виникла потреба його перевірки та оновлення.
Детальніше про роботу над новим стандартом на пшеницю можна почитати тут.