Повідомлення Nikkei Asian Review передає mind.
Компанія вирішила спершу розпочати роботу над вирощуванням в пробірці дорогого м’яса блакитного тунця, адже вартість виробництва штучного «рибного м’яса» не залежить від його виду,
Для так званого вирощування м’яса риби у живої рибини відбиратимуться клітини, які потім культивуватимуться в стерильних умовах. В результаті поділу та розмноження клітин формуватимуться компоненти штучного «рибного м’яса».
Найголовнішою проблемою для компанії наразі є висока ціна самого процесу вирощування. Щоб створити прототип м’яса минулого року Finless Foods витратила $19 000 за фунт «рибного м’яса» (450 грамів). З того часу компанії вдалось скоротити витрати до $6 000 за фунт.
Генеральний директор Finless Foods Майкл Селден запевняє, що завдяки подальшому вдосконаленню виробництва, штучна риба до 2020 року коштуватиме стільки ж, скільки її натуральні аналоги на ринку.
Методом, який пропонує Finless Foods, наразі неможливо виростити цілу тушку або філе, тому компанія спочатку пропонуватиме фарш. В майбутньому планується налагодити виробництво таким чином, щоб виготовляти цілі шматочки, які б, наприклад, підходили для приготування сашимі.
Окрім блакитного тунця, Finless Foods має намір вирощувати в пробірках і інші види риби.
За даними Всесвітнього фонду дикої природи, близько 30% ділянок рибного промислу виснажені або забруднені. Багато видів риб, в тому числі і тунець, живуть в забруднених середовищах, тому до їх організмів потрапляє мікропластик та ртуть.
Селден сказав, що його компанія працює над безпечними та доступними альтернативами «чистої риби», які зможуть стабілізувати продовольчі запаси та захистити навколишнє середовище.