Оскільки торгові війни президента Трампа скорочують експорт свинини із США до Китаю і Мексики і залишають більше дешевого м’яса на внутрішньому ринку, це змінює дієту середньостатистичного жителя США. Американці втрачають смак до курки і їдять більше яловичини і свинини.
Про це говорить Білл Ренігк, сільськогосподарський економіст і консультант національної торгової групи ради птахівників, передає УкрАгроКонсалт.
Розширення американського поголів’я свиней і великої рогатої худоби сприяє зміні дієти, збільшуючи поставки свинини і яловичини на внутрішній ринок. Це шкодить виробникам курячого м’яса, таким як Tyson Foods Inc і Sanderson Farms Inc. Курячий сектор зіткнувся зі скороченням споживчого попиту в четвертому кварталі 2018 року.
Концерн Tyson Foods вже повідомив про зниження квартальних продажів. Операційний прибуток впала майже на 34% в порівнянні з попереднім роком, хоча річний дохід зріс на 14%. Генеральний директор Tyson сказав, що компанія може надолужити втрати в 2019 році, якщо індустрія громадського харчування буде більш активно просувати куряче м’ясо. Проте, в липні компанія, яка також продає яловичину і свинину, скоротила свій прогноз прибутку в 2018 році, пославшись на невизначеність у торговельній політиці.
Міністерство сільського господарства США прогнозує, що споживання курячого м’яса на душу населення в наступному році зросте лише на 1,2% в порівнянні з ростом на 4,3% для свинини і 2,6% для яловичини. Ціни на свинину впали, так як були введені у відповідь мита в Китаї і в Мексиці, які скоротили експорт свинини із США в ці країни.
Мексика ввела тарифи на імпорт свинини з США після того, як Вашингтон встановив мита на імпорт алюмінію і сталі з Мексики. Обидві сторони підтримують свої тарифи, незважаючи на недавню торговельну угоду між Сполученими Штатами, Мексикою і Канадою. Реалізація цих торгових угод повинна сприяти збільшенню експорту свинини і підштовхнути американців до збільшення споживання курки, сказав Білл Ловетт, виконавчий директор Pride Corp. Pilgrim. Куряча компанія, що належить JBS SA, повідомила, що чистий обсяг продажів курячого м’яса в третьому кварталі впав на 3,4% до 2,7 млрд. доларів.
Запаси курячого м’яса в холодильних камерах досягли рекордної позначки, перевищивши 435 млн. кг в кінці вересня, згідно з даними Міністерства сільського господарства США. Поставки яловичини і свинини в холодильне зберігання скоротилися приблизно на 2% і на 10% щодо показників, зафіксованих в 2016 і 2015 роках.