На Херсонщині вирощуватимуть шафран у пробірці

На Херсонщині вирощуватимуть шафран у пробірці

Для цього восени було закладено експериментальну плантацію крокусів.

На Херсонщині вирощуватимуть шафран у пробірці

В Інституті зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном восени заклали першу експериментальну плантацію крокусів – квіток, з чиїх тичинок отримують найдорожчу в світі спецію – шафран.

Про це повідомляє AgroNews.

Доктор сільськогосподарських наук Галина Балашова говорить, що десять кілограмів бульб крокусів для нової плантації площею в чотири сотні гектар інституту підніс в дар фермер з селища Любімовки Каховського району Олег Демченко, який вже декілька років збирає непогані урожаї шафрану.

«Експеримент розрахований на декілька років. Посівний матеріал вирощуватимемо «ін вітро», тобто в пробірці, щоб оздоровити бульби, і розмножити їх. А вже до 2021 року отримуватимемо і сам шафран», — ділиться планами Галина Балашова.

За словами директора Інституту зрошуваного землеробства, члена-кореспондента Національної академії аграрних наук України Раїси Вожегової, окрім крокусів, тут планують ставити досліди і з спаржею. Це делікатесний овоч вже висаджують у кількох районах області, причому починали такі досліди в тій же Любимовці Каховського району. Проте допомога вчених практикам на селі вже точно не завадить.

Нагадаємо, Віталій Шакало, голова фермерського господарства «Шафран Любимовський», розповів iAgro, як спеція витіснила в господарстві полуницю, зелень і овочі.