Виробництво яблучного соку в Україні за 10 місяців 2018 року склало 73,6 млн. літрів, що на 20% перевищує відповідні показники попереднього року.
Про це свідчать дані Державної служби статистики України, передає EastFruit.
«У жовтні різниця з минулим роком різко збільшилася. У цьому місяці було вироблено 23 млн літрів яблучного соку — на 70% більше, ніж за той же період 2017 року», — відзначають експерти.
Загальне виробництво за 12 місяців цього року має всі шанси перевершити минулорічний рівень і показати перше збільшення за останні п’ять років. Україна різко скоротила виробництво яблучного соку в 2015 році. Спад виробництва тривав у наступні роки, хоча поступово він сповільнювався. І ось у цьому році ми спостерігаємо вже істотне зростання.
Однак, українські виробники яблук нарікають на недостатньо високий попит на промислове яблуко з боку переробників, але ті й самі мають проблеми зі збутом готової продукції.
На тлі згаданого зростання виробництва яблучного соку, його внутрішнє споживання в цьому році істотно не змінилося порівняно з минулим роком, а експорт взагалі впав на 15% за підсумками трьох кварталів. Як наслідок зросли залишки нереалізованої продукції.
За даними Держстату, на кінець жовтня залишки яблучного соку на переробних підприємствах становили 49,7 млн літрів, що більш ніж на 30% перевищує відповідний показник минулого року.