Рисове землеробство вносить основний вклад у зміну клімату, але нові дослідження показують, що це набагато більша проблема, ніж вважалося раніше.
Дослідження The Independent передає AgroPortal.
Так, методи, призначені для скорочення викидів при одночасному скороченні водоспоживання, можуть фактично стимулювати викид парникових газів, а це означає, що вплив вирощування рису може бути вдвічі гірше, ніж припускають попередні оцінки.
Згідно з минулими оцінками, 2,5% антропогенного потепління клімату можна віднести до наслідків вирощування рису. Основним винуватцем є метан — потужний парниковий газ, що викидається з затоплених рисових полів, оскільки бактерії в заболоченому грунті виробляють його у великих кількостях. Крім того, нітрооксид також є побічними продуктами вирощування рису.
Вчені з американської групи Фонду захисту навколишнього середовища припускають, що короткочасний вплив цих додаткових газів в атмосфері на потепління може бути еквівалентно роботі 1,2 тис. вугільних електростанцій.
З огляду на важливість рису як основної продовольчої культури, що забезпечує більшу кількість калорій для населення планети, ніж будь-який інший продукт харчування, дослідники запропонували способи адаптації вирощування рису для клімату.
Частково в прагненні скоротити викиди метану, кілька міжнародних організацій сприяли періодичному затопленню рисових полів, але ця практика має свої проблеми.
Розглядаючи кожну ферму індивідуально і беручи до уваги їх використання метану, закису азоту і води, вчені припускають, що можна використовувати конкретні стратегії, які можуть мінімізувати викиди шкідливих для клімату газів.