Українська зернова асоціація запропонувала Індонезії проводити термічну обробку пшениці, яку та закуповуватиме, не в Україні, а у себе, при переробці зерна на борошно.
УЗА нагадала, що Індонезія з 1 січня 2019 року прийматиме українську пшеницю тільки в тому випадку, якщо вона піддана термічній обробці при температурі 70-80 градусів Цельсія протягом 10-20 хвилин.
В. о. виконавчого директора УЗА Сергій Іващенко зазначив, що борошномельні підприємства Індонезії готові приймати українську пшеницю без прожарювання, оскільки в процесі переробки зерно проходить термічну обробку, яка знешкоджує грибок. Він також зазначив, що зернові термінали в Україні не мають технічної і технологічної можливості проводити термообробку зерна. «В Україні в портових елеваторах проводити прожарювання неможливо, тому що для цього потрібно відокремити певну частину зерна в окрему ємність, де проводити це «прожарювання». І є небезпека, що під час «прожарювання» може статися вибух, а це велика небезпека для портів», — сказав він.
«Але навіть якщо б така технологія була винайдена, жоден експортер або країна не могли б гарантувати 100% знезараження зерна. Оскільки навіть 1% грибків, які можуть вижити після «прожарювання», під час транспортування (3-4 тижні) до Індонезії в умовах теплого вологого клімату відновляться до 100% зараженості», — додав Сергій Іващенко.
За його словами, фахівці з фітосанітарних асоціації України «прожарили» невелику кількість пшениці при температурі 70 градусів Цельсія протягом 20 хвилин, і з’ясували:
- після термообробки кількість грибків Tilletia не змінилася;
- за певних умов лікування інтенсивне зростання грибкового міцелію може зменшитися, але потенціал розвитку фітопатогенів зберігається;
- висока температура негативно впливає на зерно пшениці, фізичні та хімічні показники якості, знижується відсоток сирого протеїну, клейковини і глютену.
Сергій Іващенко зазначив, що до жодної країни вимога «прожарювання» пшениці не висувалася.
УЗА очікує позитивної відповіді від Індонезії щодо врегулювання питання експорту пшениці, оскільки пропозиція «прожарювати» пшеницю на борошномельних підприємствах цієї країни нівелює причину вимоги «прожарювання» і зберігає можливість міжнародної торгівлі між двома державами.
Як повідомляв iAgro, вимога індонезійської влади «прожарювати» пшеницю може створити проблеми українським експортерам зерна, оскільки ця країна стала одним з провідних його покупців. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, за 2017/2018 МР Індонезія зайняла четверте місце в рейтингу найбільших імпортерів українських зернових з об’ємом закупівель в 375 млн доларів і часткою в 5,9%. А по пшениці за цей період Індонезія і зовсім стала покупцем №1, придбавши 13,3% від загального обсягу експорту цієї культури і обігнавши Єгипет — традиційного лідера в закупівлях цієї культури.