За рік в Україні подорожчали 87% продуктів

За рік в Україні подорожчали 87% продуктів

Подорожчали хліб, макаронні вироби, м’ясо, олія, морква та цибуля.

За рік в Україні подорожчали 87% продуктів

В листопаді 2018, в порівнянні з груднем 2017 року, подорожчало 87% соціального асортименту продуктів.

Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у мережі Facebook.

За словами експерта, подорожчали всі види хліба, макаронів, борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, свинини, сала, філе і тушки курки, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, олії, капусти, моркви, цибулі, буряка і картоплі.

У той же час, стали дешевшими 13% продуктів, що підлягають державному моніторингу. Це цукор, гречка, яблука, а також курячі яйця.

Найбільше зросли в ціні, в гривневому еквіваленті такі продукти:

  • Філе куряче подешевшало на 14,1 грн, та його вартість на кінець листопада становила 103,6 грн за кілограм.
  • Яловичина — на 13,1 грн, і вона коштує 127,4 грн за кілограм.
  • Ковбаса варена — на 9,7 грн, і вона має середній цінник по країні — 92,2 грн.
  • Пшоно — на 8,1 грн, і з середньою ціною 23,1 грн за кілограм.
  • Цибуля — на 7,4 грн, і варто 12,9 грн за кіло.

Найбільше подорожчали, у відсотках:

  • Цибуля — на 135%
  • Морква — 66%
  • Капуста — на 63%
  • Пшоно — на 54%
  • Буряк — на 28%.

Тобто, у відсотках найбільше подорожчали овочі з борщового набору.

«За останні дванадцять місяців хліб пшеничний з борошна першого ґатунку і крупа ячна подорожчали на 21%, батон — на 20%, хліб пшеничний з борошна вищого сорту, житній хліб та борошно — на 19%, макарони і манка — на 17%, філе курки — на 16%, картопля — на 13%, варена ковбаса — на 12%, яловичина і риба морожена — на 11%, сало — на 10%, сметана — на 9%, курятина в тушці і масло вершкове — на 8%, молоко — на 7%, свинина і сири жирні — на 6%, рис — на 4%, олію соняшникову — на 2%», — повідомив Дорошенко.

За його словами, найбільше подешевшали яблука — на 44%. Також подешевшали гречка — на 26%, цукор — на 10%, а також курячі яйця — на 8%.