У листопаді 2018 року відбулося різке зростання експорту яблук з України.
Про це повідомляють аналітики East-Fruit.
За оцінками експертів, вперше місячний обсяг експорту яблука перевищив 8 тис. тонн, збільшившись по відношенню до листопада 2017 року більш ніж в півтора рази — на 55%. У порівнянні ж з жовтнем 2018 року експорт яблук з України виріс у 2,8 разів.
«Україна вперше в історії експортувала за місяць більше 8 тис. тонн яблука, якщо не брати до уваги лише українське яблуко. І хоча як і раніше значний обсяг експорту яблука з України, близько 51%, призначається для реекспорту до Росії, про що свідчать поставки в Білорусь і Молдову, зростання експорту по інших напрямках вражає», — вважає керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко .
«Позитивним моментом є збільшення відвантажень українського яблука в країни Євросоюзу, Близького Сходу і Південно-Східної Азії. За нашими оцінками, близько чверті всього яблука пішло в країни ЄС, правда половина з нього — це органічне яблуко для переробки на сік, пюре і яблучний концентрат. Крім того, вже близько 12% яблука експортується в країни Близького Сходу, а якщо не враховувати промислове яблуко, то частка Близького Сходу в експорті українського яблука вже становить 14%», — продовжує керівник УПОА.
Лідером серед країн ЄС за обсягом імпорту українського яблука для свіжого ринку стала Болгарія, на яку припала майже половина всіх експортних відвантажень свіжого яблука з України в Євросоюз. Другим найбільшим імпортером стала Швеція з часткою близько 27% всього яблука для свіжого ринку, експортованого Україною в ЄС.
«Дуже приємно, що наші зусилля по просуванню експорту українського яблука в країни Південно-Східної Азії були не марними, про що говорить зростання відвантажень яблука преміальної якості з України до Сінгапуру, Малайзії, Гонконгу, Індонезії й Шрі-Ланки. У листопаді в ці країни було відправлено понад 230 тонн яблука преміальної якості, або більше 3% всього експортованого з України десертного яблука», — говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).