В яблучко: українським садівникам слід поборотися за якість заради експорту

В яблучко: українським садівникам слід поборотися за якість заради експорту

Основні акценти — оновлення сортів, сертифікація та стабільність поставок

В яблучко: українським садівникам слід поборотися за якість заради експорту

У 2018/2019 маркетинговому році Україна забезпечила профіцит десертного яблука на рівні 150-170 тис. т. І тепер виробники шукають будь-які можливості для реалізації цього ресурсу як на внутрішньому ринку, так і на експорт. За даними EastFruit, в листопаді 2018 вперше місячний обсяг експорту яблука перевищив 8 тис. т, що на 55% вище від показника листопада 2017 року і в 2,8 рази більше в порівнянні з жовтнем 2018 року.

Покупці

Лідером серед країн Євросоюзу за обсягом імпорту українського свіжого яблука стала Болгарія (50% всіх експортних відвантажень в ЄС). На другому місці — Швеція з часткою близько 27%, а на третьому — Польща, на частку якої припало трохи більше 1% (близько 80 тонн) експорту десертних яблук. Однак в цьому випадку аналітики EastFruit не виключають, що обсяги українського яблука високої якості на внутрішньому польському ринку не реалізовувалися, а були призначені для реекспорту в інші європейські країни.

У листопаді 2018 роки вже вісім країн Близького Сходу імпортували десертне яблуко з України (місяцем раніше їх було лише п’ять), довівши таким чином частку «арабського світу» в поставках десертного яблука до 14%. Також Українська плодоовочева асоціація звернулася до уряду України з проханням організувати проведення переговорів з Єгиптом (країна ввозить до 450 тис. т свіжого яблука) для зняття імпортного мита на яблука, враховуючи привабливість єгипетського ринку для української продукції.

Вимоги

На думку Тетяни Смирнової, головного аналітика Української плодоовочевої асоціації, обсяг експорту яблук з України хоч і рекордний, але не достатній. «Попит з боку Азії є, але Україна його задовольнити не може. Покупці хочуть у першу чергу якісне яблуко, яке можна транспортувати на далекі відстані і при цьому бути впевненим, що воно збереже товарний вигляд до поставки кінцевому споживачу. Такого яблука, на жаль, в Україні небагато», — підкреслює Смирнова.

Вона вважає, що українському виробникові при виході на експорт потрібно звертати увагу на лежкість і щільність плодів яблук, а також на їх упаковку. Також необхідно вивчати потенційні зовнішні ринки збуту, а саме — існуючі там переваги. Наприклад, у покупців з Індії, які цікавляться українським яблуком і розраховують на його поставки після вирішення фітосанітарних питань, досить жорсткі вимоги до якості у зв’язку з тим, що транспортування займає близько 60 днів. Вони віддають перевагу червоним яблукам середнього калібру з забарвленням не менше 70%.

Сертифікація

Сертифікація GLOBALGAP не є обов’язковою, але для європейських споживачів наявність такого сертифікату бажана: він служить гарантією якості і безпеки продукції. Що стосується покупців в Азії, то у них певних вимог по сертифікації немає, але даний сертифікат і тут буде тільки плюсом для виробників.

«Європейські та азіатські імпортери хочуть знайти стабільного надійного постачальника, який може їм гарантувати необхідні обсяги якісної продукції протягом цілого сезону. Це може забезпечити грамотна кооперація, коли у всіх учасників кооперативу продукція буде однорідною», — акцентує Смирнова. І підкреслює, що зараз все більше українських фермерів змінюють підходи до виробництва яблук: садівники переглядають свої сортові переваги, викорчовують старі сади і переходять на сучасні технології, орієнтуючись на інтенсивний метод виробництва.

Сорти

Зберегти рекордний обсяг експорту яблук Україні буде нелегко з двох причин, вважає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). По-перше, відсутні достатня кількість цього фрукта високої якості, а, по-друге, калібр українського яблука — дуже великий. А споживачам в тих країнах, куди Україна може продавати ресурс за вигідними цінами, цікаві дрібніші сорти.

«Збільшенню обсягів поставок десертного яблука з України на експорт сприятиме перегляд сортового складу виробниками», — впевнений Володимир Гуржій, керівник компанії ТОВ «USPA fruit». За його словами, зараз попит на експортне яблуко Royal Gala значно перевищує пропозицію. «Нам треба нарощувати виробництво Royal Gala в першу чергу. Далі по затребуваності йдуть сорти Golden Delicious, Red Delicious/Red Chief, Granny Smith в рівній мірі і іноді Fuji. З нашого досвіду, найпростіше працювати з Royal Gala», — каже Гуржій та підтверджує: в основі стабільного співробітництва з імпортерами лежить якість, зокрема — калібрування, і системність поставок. «Не можна сьогодні займатися експортом, а завтра не займатися. Експортні поставки яблук — це робота постійна і системна, яка потребує уваги до дрібниць і перспективного мислення», — сказав він.

«Надлишки»

За оцінками Андрія Ярмака, з існуючого профіциту яблук в Україні на експорт буде направлено 60-70 тис. т, а решта об’ємів в більшості своїй підуть на утилізацію. «Ми очікуємо суттєве уповільнення темпів зростання експорту яблук в 2019 році, особливо в другій половині року, тому що прогнозуємо зниження їх урожаю внаслідок розкорчування частини садів через катастрофічно низькі ціни влітку 2018 року. Урожай яблук також частково через періодичність плодоношення екстенсивних та напів-інтенсивних садів», — говорить Андрій Ярмак.

У той же час, ФАО і ЄБРР активно працюють над тим, щоб допомогти українським виробникам налагодити виробництво саме тих яблук, які затребувані закордонним покупцем.

Як писав iAgro, надлишку яблук на внутрішньому ринку України багато в чому посприяла погода. У 2018 році через ранню весну і дуже тепле літо на ринок одночасно вийшли кілька видів популярних у населення фруктів. В результаті вітчизняні яблука довго залишалися незатребуваними, що «просадило» ціни. В результаті деякі садівники вважали за краще залишити урожай на деревах, оскільки сумнівалися, що зуміють окупити витрати і при продажі десертного яблука, і при здачі його на переробку.

За даними Асоціації «Укрсадпром», за 11 місяців 2018 року з України було експортовано близько 37 тис. т яблук, що є рекордним показником починаючи з 2010 року. При цьому імпорт яблук показав абсолютний мінімум з 2005 року — близько 2 тис. т.