Виробництво соєвої олії в Україні поставило невеликий, але рекорд — за три місяці цього маркетингового року (вересень-листопад 2018 року) українські підприємства виробили 54,1 тис. тонн олії, тоді як за вересень-листопад 2017 року — 43,3 тис. тонн, повідомило консалтингове агентство «УкрАгроКонсалт».
При цьому, за даними агентства, приріст виробництва олії в листопаді 2018 року по порівнянні з листопадом 2017 року склав 15%, що дає підстави для прогнозу значного зростання переробки сої за підсумками 2018/19 МР. «За оцінками« УкрАгроКонсалт», в 2018/19 сезоні переробка сої зросте до 2 млн тонн (в 2017/18 сезоні було перероблено 1,16 млн т соєвих бобів)», — повідомив «УкрАгроКонсалт» на запит iAgro.
iAgro вирішив розібратися — яку роль у збільшенні переробки сої всередині України зіграли «соєві правки» — поправки до податкового законодавства, які скасували відшкодування ПДВ при експорті соєвих бобів, залишивши його тільки компаніям-виробникам, які самі експортують свій урожай. Норма спочатку була спрямована на стимулювання переробки всередині країни, що скептично оцінювався лобістами трейдерів, які стали жертвами цієї реформи.
Гендиректор «УкрАгроКонсалту» Сергій Феофілов стримано оцінив вплив «соєвих правок» на зростання переробки сої на внутрішньому ринку. «Теоретично той факт, що ПДВ при експорті сої тепер відшкодовується тільки безпосереднім виробникам, повинен стимулювати переробку сої всередині країни», — сказав він.
На думку Марії Колесник, заступника директора інформаційної компанії «ПроАгро груп», основною причиною збільшення переробки сої на внутрішньому ринку стало збільшення врожаю цієї культури: він збільшився в 2018 році до 4,4 млн тонн (у порівнянні з 3,8 млн тонн роком раніше) за рахунок більш високої врожайності. За даними Міністерства агрополітики, врожайність сої в 2018 році склала 25,8 ц/га, тоді як у 2017 році — 19,4 ц/га.
При цьому соєві правки все ж стали стресом для галузі, що виразилося в скороченні посівних площ під цією культурою — якщо в 2017 році площі під соєю займали 1,99 млн га, то в 2018 році — 1,7 млн га.
Також потрібно врахувати збільшення переробних потужностей в Україні, і, як наслідок, посилення конкуренції за сою між переробниками та експортерами. «Для довідки: станом на початок січня закупівельні ціни на умовах CPT-порт у експортерів були в середньому 10,5 тис. гривень за тонну, тоді як у переробників на базисі СРТ-переробне підприємство — 9,8 тис. гривень за тонну соєвих бобів», — сказала вона.
На думку аналітика олійного ринку «АПК-Інформ» Юлії Іваницької, набагато більшу роль у збільшенні переробки сої в Україні зіграли не соєві правки, а торговий конфлікт між США і Китаєм, в результаті якого соя значно подешевшала, і українська соя стала неконкурентноспроможна за ціною, перш за все при експорті в Європу. «Європа практично в цьому сезоні не закуповувала нашу сою, там було її дуже мало, в ЄС купували американську», — сказала вона. За даними Європейської Комісії, в першій половині 2018/2019 МР поставки американської сої в ЄС зросли на 112% в порівнянні з відповідним періодом минулого МР — до 5,2 млн тонн, тоді як імпорт сої з України за цей же період скоротився на 70% — до 109 тис. тонн.
Загальний експорт української сої в вересні-грудні 2018 року склав 730 тис. тонн, тоді як у вересні-грудні 2017 року — 1,23 млн т.
На думку Іваницької, ефект соєвих правок буде зрозумілий тільки через один-два сезони. На сьогодні ж можна констатувати тільки корекцію ціни і розподіл між базисами поставки.
Директор департаменту аналітики компанії Marcoрolo Commodities, радник президента Української зернової асоціації з аналітики Олена Нероба вважає, що оскільки сезон по сої в Україні тільки розпочався, то говорити про вплив «соєвих правок» ще рано. Однак вона також вважає визначальними зовнішні чинники на ринках збуту, а не внутрішньо-українські: «Соя на зовнішніх ринках була дешева, тому її особливо і сенсу на експорт відправляти на було», — вважає вона.