Збором рекордного врожаю приводи для радості в агросекторі не закінчуються. Україна багата традиціями, як все зібране, перероблене, приготоване і витримане подавати до столу. Безумовно, глобалізація робить свою справу, і поряд з автентичними стравами в житті українців з’являються і шедеври з кухонь народів світу. І тим, і іншим навіть присвячуються спеціальні фестивалі, що збирають шанувальників тих чи інших традицій в одному місці.
iAgro підготував добірку гастрономічних фестивалів, які варто відвідати в цьому році. Однак відразу слід зробити закладку на 2020 й — в січні наступного року у Львові пройде винний фестиваль України «Червене вино». У цьому році фестиваль проходив з 9 по 14 січня в Мукачеві, і в ньому взяли участь чотири десятки кращих виноробів. Також у Львові традиційно в період Різдвяних свят проходить свято пампуха. Тепер розглянемо, куди ще можна встигнути в цьому році.
Де: Львів
Коли: 14 — 17 лютий
У львівському Палаці мистецтв пройде Національне свято шоколаду. У програмі фестивалю — не тільки традиційний шоколадний ярмарок, а й майстер-класи від професійних шоколатьє, конкурси та ігри для дітей, а також — шоколадні інсталяції. Крім того, можна буде побачити скульптури з шоколаду — 9-метрову коробку цукерок, 5-метрову шоколадний млин і 3-метрового ведмедя (знову ж з шоколаду), а також Шоколадну Україну — карту нашої країни розміром 5х8 метрів з найвидатнішими архітектурними спорудами. Всі бажаючі зможуть взяти участь у Чемпіонаті кондитерів-аматорів «Домашній кондитер».
Де: Львів
Коли: 3 — 5 травня
Craft Beer & Vinyl Music Festival — це не тільки фестиваль крафтового пива, але і свято вінілової музики. Подробиці фестивалю цього року поки не відомі, але в минулому році своє пиво на заході представляли 35 крафтових пивоварень зі всієї України, а також 10 домашніх пивоварів. На фестивалі можна послухати лекції про культуру пивоваріння та споживання пінного напою. Крім того, любителі вінілу можуть вибрати собі пластинки або навіть придбати програвач.
Де: Полтава
Коли: 9 червня
Фестиваль вже став міжнародним — відвідати його запрошують українців з-за кордону, особливо раді гостям з прізвищем Галушка. У 2018 році на фестиваль приїхали Галушки з усієї України, а також з Італії, Фінляндії, Швеції та Китаю. На фестивалі можна спробувати не тільки різні види галушок, але й їх «родичів» — грузинські хінкалі і китайські цзяоцзи, які чимось нагадують пельмені.
Де: Коростень Житомирської області
Коли: друга субота вересня
У місцевому древлянського парку Коростеня щорічно проходить фестиваль дерунів. У 2019 дата його проведення випадає на 14 вересня.
Цей тематичний свято вперше був організований ще в 2008 році, тоді ж був випечений дерун-рекордсмен вагою 118 кг. На Десятому фестивалі в 2018-му цей рекорд був побитий — учасники спекли вже 180-кілограмовий дерун.
Головна подія фестивалю — кулінарний конкурс на найсмачніші деруни. На фестивалі також проходять майстер-класи, на яких досвідчені кухарі вчать готувати страву всіх бажаючих. Також проводяться конкурси на кращий плакат, кращий рецепт, кращу пісню, вірш, анекдот і комічну історію про картопляні оладки. Особливу увагу на фестивалі приділяється відвідувачам, які народилися в день його проведення, а також тим, у кого прізвище Дерун — їх пригощають безкоштовно.
Де: Борщів Тернопільської області
Коли: початок вересня
Цей фестиваль проводиться щороку в містечку, назва якого співзвучна одній з головних страв української кухні. Час його проведення випадає на період, коли основні польові роботи вже закінчені, і у господинь з’являється більше вільного часу, щоб показати свою майстерність у приготуванні страви. На фестивалі кілька десятків кулінарів представляють свої рецепти. Незмінне правило відвідування свята — захопити з собою ложку.
Однак фестивалі борщу проходять і в інших містах, наприклад, в минулому році такий же фестиваль пройшов в Опішні Полтавської області, а в позаминулому — в селі Правилівка Оратівського району Вінницький області. На фестивалі можна спробувати борщі, приготовані не тільки за традиційною рецептурою, а й з додаванням чорносливу, зерен граната і навіть меду.
Де: Рахів Закарпатської області
Коли: вересень
Свято приурочене до повернення вівчарів з пасовищ додому, і відкривається він урочистим маршем учасників, одягнених в яскраві гуцульські одежі. Крім бринзи, на гастрофестивалі можна спробувати куліш, галушки, вареники, токан (кукурзуна каша) і вурду (варений сир). Також тут можна побачити виступи гуцульських колективів, купити вироби народних майстрів з дерева, металу, шкіри та взяти участь у безлічі конкурсів.
Де: Львів
Коли: друга половина жовтня
Фестиваль традиційно триває три дні. У 2018 році свято проходив з 19 по 21 жовтня. Під час його проведення свою продукцію представляють найвідоміші сирні і винні торгові марки, виробники органічної продукції з усіх куточків Західної України.
На святі проводиться День Сирника — дійство, коли печеться гігантський сирник, яким пригощають всіх гостей. Крім ярмарки сиру і вина проходять конкурси, вікторини, виступи музичних колективів, кулінарні майстер-класи та дегустації. У 2018 році тут вперше пройшов конкурс між командами на звання Чемпіона по тисняві винограду в бочці.