У ряді областей України зростає кількість підробленого сиру. Останній випадок виявлення підробленого продукту зафіксовано в Миколаївській області.
Про це повідомляє Асоціація виробників молока (АВМ).
«Як правило, такі «продукти-фейки» продають на вагу. Цей «НЕсир» не викликає підозр у рядового споживача: ніякого специфічного запаху, навіть приємний на смак, до того ж має дуже привабливу ціну — близько 40 грн за кілограм. Однак він не має ніякого відношення до молочного продукту, так як в його складі молочний білок замінений рослинним. Тому, фейковий сир не псується по кілька тижнів, ще одна несподіванка — він розчиняється в молоці», — йдеться в повідомленні.
Головною небезпекою подібного обману виробники молока вважають відсутність в ньому кальцію і інших корисних речовин, які є у справжньому сирі.
«В Україні і так спостерігається значне зменшення споживання молочних продуктів на внутрішньому ринку, яке не перевищує 50% фізіологічної потреби людини. «Завдяки» недобросовісним переробникам, незрозумілому маркуванню або його відсутності споживач не може зробити свідомий вибір, і врешті-решт втрачає довіру і до чесних промислових підприємств», — наводять свої аналітичні дані в АВМ.
Змінити ситуацію АВМ пропонує шляхом прийняття законопроекту 3043-1 «Про молоко, молочні та молоковмісні продукти», який вже схвалений комітетом ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин.
Основною метою законопроекту є впорядкування сфери маркування та реалізації молоковмісних продуктів, яке забезпечить право споживачів на отримання повної і достовірної інформації про якість харчових продуктів, дозволить запобігти недобросовісній конкуренції на ринку молока і молочних продуктів.
«У разі його прийняття покупцям не доведеться вивчати етикетки під мікроскопом, тому що молоко і молочні продукти будуть окремо, а замінники — окремо», — пояснюють в асоціації.