Американський стартап Smallhold створив грибну ферму з клімат-контролем, розумними датчиками і камерами, яку можна розмістити прямо в магазині або ресторані.
Компанія самостійно виробляє субстрат на основі тирси, в який «впроваджують» міцелій — вегетативне тіло грибів, з якого виростають гливи. За таким же принципом продукт вирощують по всьому світу, проте поки більшість виробників використовує аналогові методи, пише AgroPortal.
Бруклінський стартап автоматизує частину процесів. Системи клімат-контролю допомагають регулювати атмосферу в засклених камерах, а розумні датчики і камери постійно відстежують температуру, рівень вологості і CO2.
Всього системи Smallhold відстежують 30 млн одиниць даних. Аналізуючи інформацію, компанія підбирає так звані «рецепти» вирощування. З їх допомогою можна налаштовувати параметри і отримувати підвищений врожай. Такі ж технології використовують гідропонні ферми, на яких вирощують листові овочі.
Як і на фабриках рослин, на фермах стартапу гриби сходять не з нуля — в камеру поміщають «сходи, які виросли вже на три чверті. Після цього вони дозрівають під світлом LED-ламп.
Розумна мережа датчиків дозволяє з точністю розрахувати, скільки кілограмів грибів вийде на виході і розподілити їх по торговим точкам так, щоб не залишалося відходів.
В середньому в тиждень багатоярусна міні-ферма виробляє 18-36 кг грибів. Стартап вирощує не тільки гливи, а й гриби інших сортів, наприклад, шиітаке, їжовик гребінчастий і полівку циліндричну. На їх виробництво йде на 96% менше води. При цьому ферма виробляє в 40 разів більше продукції, ніж зазвичай, в розрахунку на квадратний фут.
Остаточний субстрат Smallhold не викидає — його віддають місцевим компаніям, які виробляють компост. В цілому компанія витрачає мінімум ресурсів на логістику — час йде тільки на транспортування субстрату, якому не потрібні спеціальні умови і упаковка.