Науково-дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL) і Міжнародна федерація рухів екологічного сільського господарства (IFOAM) представили звіт про розвиток органічного напрямку в світовому агросекторі за 2017 рік. iAgro вибрав 10 найбільш цікавих фактів про цей ринок.
Органічне землеробство «захоплює світ»
За даними на кінець 2017 року площі під органічним землеробством в цілому в світі зросли до 70 млн га. При цьому темп приросту «органік»-угідь в останні роки збільшується все стрімкіше: якщо в 2016 році в порівнянні з 2015 роком приріст склав 15%, то в 2017 році в порівнянні з 2016 роком він досяг вже 20%. А в порівнянні з 1999 роком органічне землеробство зросло більш ніж в шість разів (з 11 млн га). Органічне землеробство поширене в 181 країні світу.
Обсяг ринку — 97 млрд доларів
Глобальний ринок органічної продукції досяг до кінця 2017 97 млрд доларів (або майже 90 млн євро). При цьому найбільша частка — у США (40 млрд євро), на другому місці — Німеччина з 10 млрд євро, Франція — 7,9 млрд євро. Ринок ЄС займає 34,2 млрд євро, Китаю — 7,6 млрд євро.
Найбільші площі під «органікою» — в Австралії
Австралія може похвалитися найбільшими площами сільськогосподарської землі, зайнятої органічним виробництвом — 35,6 млн га. На другому місці з великим відставанням — Аргентина з 3,4 млн га, потім Китай — 3 млн га, Іспанія і США — по 2 млн га. В Україні — всього 289 тис. га.
При цьому саме на Австралію припадає найбільший приріст площ під органічним землеробством — 8,5 млн га. Розширення загальносвітових площ також відбулося за рахунок Китаю (плюс 0,7 млн га), Аргентини (0,4 млн га) і Росії з Індією (по 0,3 млн га).
Найбільша частка земель під «органікою» — у Ліхтенштейні
Згідно з даними звіту, в середньому по світу частка земель, відведених під виробництво органічної продукції, становила за підсумками 2017 року лише 1,4%. Однак в деяких країнах цей показник дуже високий. Наприклад, в Ліхтенштейні площі, зайняті «органікою», становлять 37,9% від загальних площ сільськогосподарських земель (для порівняння: площа всієї держави Ліхтенштейн — в п’ять разів менше площі Києва). В Самоа показник «органічності» земель становить 37,6%, в Австралії — 24%, в Естонії — 20,5%. В Україні цей показник всього 0,7%, а в Росії — 0,3%.
У тренді — органічні пасовища
З 70 млн га площ під «органікою» найбільшу частку займають постійні пасовища — на них припадає 48,2 млн га. Під злакові відведено 4,5 млн га, при цьому третина цих площ зайнята пшеницею. Під олійними культурами зайнято 1,2 млн га, оливками — 0,9 млн га, кавою — 0,9 млн га, горіхами — 0,6 млн га, овочами — 0,7 млн га, текстильними культурами — 0,5 млн га, виноградом — 0,4 млн га, під ягодами зайнято всього лише 63 тис. га, а грибами та трюфелями — 14 тис. га.
Кількість виробників за 10 років подвоїлася
У світі налічується як мінімум 2,9 млн виробників органічної продукції, і в порівнянні з 2016 роком їх кількість зросла всього лише менш ніж на 5%. Однак якщо подивитися на статистику за останні 10 років, то їх кількість подвоїлася.
Найчисленніша «армія» виробників зосереджена в Індії, там їх 835 тис. На другому місці — Уганда з 210,4 тис., потім слідує Мексика — 210 тис. В Україні всього 304 виробників «органіки».
Бразилія лідирує з органічного бджільництва
Станом на кінець 2017 року світі налічувалося 3,2 млн вуликів, які виробляють органічний мед. При цьому лідером з органічного бджільництва була Бразилія — 899 тис. вуликів, Замбія — 388 тис. вуликів, Мексика — 368 тис., Болгарія — 250 тис. І Китай — 233 тис. вуликів. В Україні — всього лише 300 вуликів.
«Улюбленець» органічної аквакультури — лосось
Виробництво органічних продуктів аквакультури за 2017 рік склало всього лише 620 тис. тонн. Основне виробництво зосереджене в Китаї — 86% і Європі — 14%.При цьому за 2017 рік виробництво органічних продуктів в цій сфері зросло на 49%, головним чином — за рахунок Китаю та В’єтнаму. Основна продукція органічної аквакультури — лосось, його було вироблено 36 тис. тонн, молюсків — 19 тис. тонн.
Площі фруктових садів скоротилися майже на 20%
За підсумками 2017 роки площі органічних фруктових садів (без урахування тих, де вирощуються тропічні фрукти) склали 204 тис. га. Однак у порівнянні з 2016 роком цей показник знизився на 47 тис. га або майже на 20%. Зменшення відбулося головним чином за рахунок Китаю та Польщі.
Найбільші площі «органічних» фруктових садів — в Туреччині (26 тис. га), Італії (25 тис. га), Китаї — 22,4 тис. га, Пакистані — 18 тис. га., Франції — 16,7 тис. га, і США — 12 тис. га.
Найпоширеніший фрукт, який вирощується в «органічних» садах — яблуко: ці сади займають більше 80 тис. га.
Швейцарці — найактивніші споживачі органічної продукції
Громадяни Швейцарії є завзятими любителями органічної їжі. У перерахунку на душу населення в 2017 році цей показник по країні становив 288 євро. На другому місці — данці з 278 євро, потім йдуть шведи — 237 євро, жителі Люксембурга — 203 євро.
Середньостатистичний американець в рік споживає органічної продукції на 122 євро, що порівнянно з уподобаннями жителя Німеччини і випереджає навіть Францію (118 євро). Показники споживання органічної продукції по Україні — 1 євро на людину в рік.