Дослідники з університету в Вагенінгене (Нідерланди) визначили двох збудників гнилі плодів, що викликає дуже значні втрати продукції в період зберігання. Яблука та груші зберігаються в холодильних камерах до 12 місяців перш ніж потрапити на прилавки супермаркетів. В цей час на них можуть розвинутися різні гнилі, викликані різними патогенами. Досі не було відомо, які саме інфекції викликають найбільші втрати врожаю при зберіганні зерняткових плодів. Виявилося, що це гриби Fibulorhizoctonia psychrophila, збудник плямистості ленцітел яблук і груш, і Cadophora luteo-olivacea, збудник так званого «риб’ячого ока» на грушах.
Про це повідомляє East-Fruit.
Дослідники зібрали і проаналізували велику кількість різних частин рослин і рослинних залишків у 10 яблуневих і грушевих садах. Виявилося, наприклад, що найбільша концентрація Cadophora luteo-olivacea виявлена на залишках листя яблунь і груш, муміфікованих плодах і мертвих бур’янах. Імовірно, з цих джерел можуть вилітати спори, що інфікують плоди в період вегетації.
Як і багато збудники гнилі при зберіганні, ці інфекції заражають плоди в період вирощування, а потім входять в період спокою. Через кілька місяців зберігання в камерах з’являються перші симптоми зараження. Стратегія боротьби з цими інфекціями повинна включати комплекс послідовних заходів. Наприклад, дуже важливо правильно визначити оптимальний момент проведення обприскування. Крім того, можна видалити з саду основні джерела зараження. Дослідники також вивчали рак плодових дерев, який викликає грибок Neonectria ditissima. Цей грибок вражає гілки, пагони і плоди.
Дослідники розробили новий метод, що дозволяє аналізувати саджанці груш і яблунь в розплідниках на присутність інфекції Neonectria ditissima ще до висадки рослин в сад. Для цього вони інокулювали спорами гриба сліди від черешків листа і штучно створені ранки.
Швидкість розвитку інфекції дозволить прогнозувати сприйнятливість сортів яблуні до цієї інфекції. Вивчені параметри можна використовувати для створення стратегії захисту яблунь від європейського раку плодових, наприклад, для виведення стійких сортів.