В Україні слід прийняти закон, який би регулював звернення молочних для молоковмісних продуктів.
Таку думку висловив директор ПСП «Рідна земля» і ФГ «Персей Агро» (Івано-Франківська область) Володимир Слободян, передає AgroPortal.
«Сьогодні на пачці молока пишуть, що це натуральне молоко, замість того, щоб написати що це молокомісткий продукт. І все це стоїть на одній полиці з натуральним продуктом. Таким чином, фактично вводячи в оману споживача, виробник може вкласти свою маржу в кращу, більш привабливу упаковку, дати кращий заробіток магазину і показати кращу оборотність. Саме цей продукт буде пропонувати вам продавець. А вирішувати повинен покупець, має право знати — купує він справжнє молоко, або розведений порошок», — пояснив він.
На думку Слободяна, штрафом в 3-5 тис. грн нікого з виробників не налякаєш.
«І повірте, покупець готовий «голосувати» за натуральний продукт гривнею, просто йому потрібно дати право вибору, а не постійно обманювати красивими етикетками. Для того, щоб розвивати бізнес нам, виробникам і переробникам натурального молока, потрібен свій покупець і справедлива ціна. Ми хочемо бути почутими, хочемо мати кращу маржу і продавати. Повірте, мова не йде про надприбутки, це просто реальна можливість розвитку, щоб галузь не вмирала», — підкреслив виробник.
Слободян пояснив, що собівартість молока на фермі, якщо це нормальне успішне господарство, працює по безприв’язній технології, — це від 6,6 грн до 12 грн, в середньому господарі отримують 7-7,5 грн за літр, при цьому реалізаційна ціна в районі 10 грн, тобто, заробляють 2-3 грн.
«Якщо говорити про молокопереробку, то 11 грн за літр — це та ціна, по якій у тебе куплять продукт і ти не будеш рахувати втрати», — додав виробник.
Він пояснив, що надприбутки отримують ті підприємства, які заміщають молочний жир пальмовим і розводять молоко.
«На мою суб’єктивну думку, на сьогоднішній день майже 80% української молочної продукції — фальсифікат, і тільки 20% — натуральне. Однак мова йде не про всі продукти, флагманами по фальсифікації є масло і сметана, тобто ті продукти, які мають великий відсоток жирності», — вважає Слободян.