В Парламенті зареєстрували законопроект, яким з 2020 року пропонується заборонити фермерам продавати домашнє м’ясо, за умови, якщо забій тварини проводився в домашньому господарстві.
З точки зору вимог ЄС і міжнародної практики, така ініціатива є логічною, вважають експерти, однак вона може боляче вдарити по українському селу, передає УНН.
Так, за словами керівника Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, якщо ініціатива парламентаріїв буде втілена в життя, то м’ясо домашнього виробництва сильно втратить у ціні.
“Дійсно така заборона важлива для екологічної безпеки. Тому що м’ясо незрозуміло як виробляється, забивається, реалізується. Але, треба сказати, що я не знаю випадків отруєння саме домашнім м’ясом. Було навпаки: отруєння бразильським м’ясом тощо, тобто тієї м’ясною продукцією, яка імпортувалася великими партіями операторами і торговими мережами. Чи можна тут побачити якийсь лобістський механізм? Так, я думаю, що зараз така продукція у селян сильно подешевшає, тому що буде один тільки джерело збуту – якась трейдингова компанія, яка оголосить, що ми купуємо у населення, щоб підтримати національного виробника і приватні фермерські господарства. Природно що це буде відбуватися за ціною, нижчою, ніж сам виробник може це продати на точках реалізації. Потрібно дуже зважено підходити до таких законодавчих ініціатив, і звичайно, кінцевий споживач повинен бути захищений сертифікатом відповідності “, – сказав він.
Експерт припустив, що якби в Україні “працювали” певні норми і критерії якості до м’ясної продукції, то тоді було б не важливо, хто продає ту чи іншу свою продукцію: агрохолдинг або приватний фермер. “Все б продавали відповідно до однакових норм якості. А хто продав дешевше або дорожче – нехай визначає ринок, але ніяк не законопроект, який одних обмежує – а іншим дає можливість”, – сказав Соболь.
Схожої точки зору дотримується і депутат Сергій Тригубенко. На його думку, заборона на домашнє м’ясо може позбавити селян часто єдиного джерела заробітку. І якщо вводити будь-які обмеження та вимоги до забою, то тільки тоді, коли це не буде бити по добробуту населення.
“Серед мотивів ініціативи (№ 7489, – ред.) – вірус АЧС, з яким відповідальні відомства не можуть нічого вдіяти вже третій рік поспіль… Тобто логіка така: ” дієвого державного контролю при внутрішньодержавному переміщенні живих тварин немає” (держоргани не справляються з прямими функціями і обов’язками), а тому давайте введемо заборону на продаж домашнього м’яса (чим позбавимо селян одного з основних видів їх заробітку, завдяки якому більшість їх сімей сьогодні виживають), – написав політик на особистій сторінці в Facebook.