Для ефективного землеробства достатньо 15-20 сортів пшениці

Для ефективного землеробства достатньо 15-20 сортів пшениці

Аграрії провідних зерносіючих областей України використовують понад сто сортів пшениці, що заважає досягти врожайності, що перевищує 90-95 ц/га.

Для ефективного землеробства достатньо 15-20 сортів пшениці

Аграрії провідних зерносіючих областей України використовують понад сто сортів пшениці, що заважає досягти врожайності, що перевищує 90-95 ц/га.

Про це заявив завідувач відділу фізіології живлення рослин Інституту фізіології рослин і генетики НААН України, член-кореспондент НААН Віктор Швартау, пише АПК-Інформ.

«Це катастрофічна ситуація для України, по якій губляться неймовірні ресурси і ні про яке насінництво не може бути й мови», сказав експерт. За словами вченого, в провідних країнах, де розуміють, що таке досягнення генетики, зароблені гроші спрямовують саме на сорти, оскільки бачать хорошу віддачу. Тоді як в Україні всі кошти спрямовуються на добрива, а до вибору сортів підходять з позицій «сарафанного радіо», тобто керуючись порадами колег і знайомих. Він упевнений, що для досягнення високої врожайності зернових культур Україні слід зосередитися на сортах, які мають репутацію.

«Адже ефективність поглинання елементів живлення, стійкість сортів до шкідників, патогенів, бур’янам це генетично детермінована ознака, і не кожен сорт здатний окупити врожаєм витрати на технології», вважає Швартау.

Як зазначив експерт, для ефективного землеробства достатньо 15-20 класів 10 вітчизняних і 10 західних. Вони і сформують весь зерновий клин. «Щоб зрозуміти, підійде певний сорт пшениці, чи ні, протягом 2-3 років необхідно висівати його на 10 сотках. Це дозволить зрозуміти, чи варто його поширювати на великі ділянки. Якщо зі свого виробництва господар отримує 5 тонн і мріє про 8, і якщо експериментальний сорт два роки поспіль забезпечує 8 тонн, його можна переводити на великі площі», — підсумував учений.