Перші 3 місяці 2018 р. показали зростання імпорту м’яса по всіх позиціях.
Більш того, імпорт м’яса за перший квартал виявився найбільшим за останні 5 років (по свинині — за 4 роки). Про це повідомив аналітик сільськогосподарських ринків і національний консультант FАО Андрій Панкратов в добірці матеріалів FАО/ЄБРР.
Так, імпорт м’яса в розрізі видів склав:
- імпорт свинини — 1,8 тис. Т (+ 17,1% до першого кварталу 2017 р.);
- імпорт м’яса птиці — 30,8 тис. т (+ 26%);
- імпорт субпродуктів — 8,4 тис. т (+ 44%);
- імпорт сала — 14,1 тис. т (+ 58%).
«Це основні наші імпортні позиції. Імпорт яловичини — незначний, імпорт інших видів м’яса — майже відсутній», — зазначив експерт.
За словами Андрія Панкратова, торішнє подорожчання м’яса на внутрішньому ринку сприяло помітній активізації імпорту.
Це відбувалося в другій половині минулого року, але і зараз ці «двері» досі залишаються відкритими. Коливання українських і європейських цін були не дуже значними з кінця 2017 р щоб змінити ситуацію. Тільки в березні ціни в ЄС пішли вгору, однак, у нас в той же час зміцнилася гривня і імпорт все ще залишався можливим», — підкреслив він.