Пізня весна в Україні зумовила зміни в структурі виробництва на користь збільшення площ під пізніми культурами, зокрема кукурудзою, в якості компенсації недосіву ранніх зернових.
Згідно з даними аналітиків ІА «АПК-Інформ», урожай кукурудзи в 2018 р. прогнозується на рівні 28,2 млн тонн, що на 14% перевищить торішній показник.
Експортний потенціал культури в 2018/19 МР оцінюється в 21 млн тонн, що в повній мірі може задовольнити потреби ключових імпортерів. Зокрема, варто відзначити, що основним покупцем української кукурудзи є Європейський союз, на частку країн якого в жовтні-березні поточного МГ сумарно припало більше 47% всіх експортних поставок культури. Даний регіон залишається привабливим, тому що перші прогнози світових агенцій на тлі сформованих погодних умов показують очікуване зниження виробництва кукурудзи в ЄС в 2018 р. Це буде стимулювати імпорт, в першу чергу, української зернової.
Що стосується внутрішньої переробки, то, згідно з оцінками аналітиків, в Україні на вироблення продовольчої продукції витрачається менше 1% від загальної пропозиції кукурудзи. Тут також обмежуючим фактором є попит на кукурудзяну крупу, який в країні досить низький, а на зовнішньому ринку сформоване досить вузьке коло імпортерів, які закуповують цю продукцію невеликими партіями. Здебільшого українська кукурудзяна крупа поставляється в Єгипет, Білорусь і Молдову.
Для розвитку зазначеного напрямку, в першу чергу, потрібно освоєння нових ринків.