Олександр Суков
Захопившись підвищенням цін на курятину на внутрішньому ринку, українські виробники мимоволі створили економічно-вигідні умови для імпорту продукції з ЄС. Повзуча експансія триває більше року. За даними Державної служби статистики, в січні-лютому поточного року імпорт м’яса птиці в Україну виріс більш ніж на чверть у порівнянні з січнем-лютим 2017 року — до 20,3 тис. тонн на суму 8,8 млн доларів. Це досить багато, якщо врахувати, що за перший квартал цього року найбільший виробник курятини в Україні — «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка — продав на внутрішньому ринку 72,2 тис. тонн. Для порівняння, експорт м’яса птиці з України в ЄС за вказаний період склав всього 16,7 тис. тонн.
За підсумками 2017 року імпорт м’яса птиці в Україну виріс в порівнянні з 2016 роком на 42% — до 118,3 тис. тонн на суму 48,5 млн доларів. Для порівняння, в 2014 році в Україну було імпортовано 61 тис. тонн м’яса птиці, в 2015 році — 61,3 тис. тонн, в 2016 році — 83,3 тис. тонн. У січні-лютому 2018 року, основним постачальником курятини на український ринок (більш 50%) стала Польща — з 20,3 тис. тонн імпорту на її частку довелося 12,8 тис. тонн, ще 3 тис. тонн поставила Німеччина, і 1,5 тис. тонн — Угорщина. Левову частку постачань курятини Польща зайняла і за підсумками 2017 року — 81,3 тис. тонн із загального обсягу імпорту в 118,3 тис. тонн.
Чому ж польська курятина хлинула в Україні? Причина — в підвищенні цін на внутрішньому ринку вітчизняними виробниками. «Миронівський хлібопродукт» в своєму фінансовому звіті за перший квартал цього року повідомив, що середня ціна курятини в порівнянні з першим кварталом 2017 року зросла на 23% — до 38,78 гривні за 1 кг (без ПДВ). При цьому при відносно стабільному курсі долара, середня ціна на курятину МХП в доларовому еквіваленті виросла на 22% — практично нарівні з подорожчанням в гривні. На початок літа минулого року ціни на м’ясо птиці в Україні перевищили ціну на курятину в Польщі, Угорщині та Литві: кілограм курячого філе подорожчав до 100 гривень і більше, і зрівнявся в ціні зі свининою.
Про приток європейської курятини на український ринок через зростання цін внутрішніх виробників говорив в лютому цього року і сам Юрій Косюк, спростовуючи інформацію про змову між українськими виробниками з метою підвищення ціни: «Без мита в Україні може заїжджати як європейська курка, так і американська. Про яку змову можна говорити? Якщо я підняв ціну, то приїде американське м’ясо, європейське або польське».
За словами генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, ціни на курятину в Польщі відсотків на 20 нижче, ніж в Україні. «Якщо зробити закупівлі в Польщі в період низької ціни, можна отримати непоганий заробіток, враховуючи, що обсяг продажу курятини в Україні — великий. Можна на одній фурі непогано заробити, але потрібно тільки розуміти, що у тебе трохи часу, щоб закупити в Польщі дешевше і відразу привезти в Україну», — сказав він.
За даними моніторингу цін в країнах ЄС, проведеного Єврокомісією, станом на 12 березня, оптова ціна тушки курки в Польщі становила 1,33 євро за 1 кг (або 43,5 гривні з урахуванням курсу євро на 12 березня). При цьому ціна курячої тушки по країнах ЄС в середньому вище цін в Польщі — 1,85 євро за 1 кг на цю ж дату. На думку Олексія Дорошенка, навіть якщо українські виробники і знизять ціни на внутрішньому ринку, щоб відбити «атаки» європейської курятини, це буде нетривала відсіч.
«Загальна тенденція така, що ми все більше імпортуємо будь-яких товарів і продуктів. Згідно з показниками 2017 року або навіть 1 кварталу 2018 року, імпорт в Україну зростає більш високими темпами, ніж експорт з України. Навіть по продуктам харчування — тенденції імпорту в кілька разів швидше, ніж з експорту тих же продуктів. Саме тому, що ціни вирівнюються. Крім того, люди іноді хочуть бачити не одну товарну марку на полицях, а мати вибір. Це також стимулюватиме імпорт при рівних цінах на продукцію», — сказав він.